IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската HSBC се преструктурира и избра за пръв път жена за главен финансов директор

Най-голямата банка в Европа преструктурира дейностите си в четири отделни бизнес линии от 1 януари 2025 г.

08:52 | 22.10.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

HSBC Holdings издигна от вътрешния си екип Пам Каур за първата си жена финансов директор на мястото на Жорж Елхедери, който стана главен изпълнителен директор по-рано тази година, и съобщи, че ще опрости структурата си, като я сведе до четири бизнес звена, предава Ройтерс.

От 1 януари 2025 г. компанията ще преструктурира дейностите си в четири отделни бизнес линии – Хонконг, Великобритания, корпоративно и институционално банкиране и международно богатство и премиум банкиране, съобщи HSBC.

Групата консолидира дейностите си по търговско банкиране, като изключва Великобритания и Хонконг, с глобалното си банкиране и пазарен бизнес.

Новото звено за корпоративно и институционално банкиране ще включва също дейности, свързани предимно с банкиране на едро на западните пазари, които включват британските банки, Европа, Северна и Южна Америка, съобщи компанията.

„Новата структура ще създаде по-опростена, по-динамична и гъвкава организация, докато сме съсредоточени върху изпълнението на стратегическите си приоритети, които остават непроменени“, коментира Елхедери в съобщение.

Подобно на много банкови ръководители той е под натиск да отговори на нарастващите разходи и да управлява по-добре разходите в най-голямата банка в Европа.

Банката, в която работят около 214 хил. души в цял свят, премахва дублиращи се позиции от години и свива бизнеса си на западни пазари като САЩ, Франция и Канада, докато остава съсредоточена върху Азия и пазари, където може да се разраства.

Назначаването на Каур е в унисон със 160-годишната традиция на кредитора да се фокусира върху приемствеността с цел постигане на растеж на фона на рисковете, свързани с геополитическото напрежение и края на лихвените повишения.

60-годишната Каур, която в момента е главен директор в областта на риска и съответствието, започва работа в банката през 2013 г. като ръководител на вътрешния одит. Преди това тя е заемала високи позиции във водещи глобални банки, включително глобален директор по съответствието за потребителското банкиране в Citigroup и глобален ръководител на груповия одит в Deutsche Bank.

Джон Бингъм, който беше временен главен финансов директор на HSBC, ще се върне към ролята си на главен финансов контрольор, съобщи банката.

„Имаме силна скамейка от вътрешни и външни кандидати, от които да избираме, и Пам беше изключителен кандидат, който да препоръчаме на борда“, заяви Елхедери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 22.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още