IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шимкус от ЕЦБ: Ясно е, че лихвите ще бъдат намалени още

Той обаче не пожела да прогнозира резултата от следващото заседание на базираната във Франкфурт финансова институция

18:35 | 21.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите по заемите в еврозоната ще бъдат допълнително намалени, ако тенденцията за забавяне на инфлацията се запази. Това увери гуверньорът на Литовската централна банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Гедиминас Шимкус, цитиран от Bloomberg.

Той обаче не пожела да прогнозира резултата от следващото заседание на базираната във Франкфурт финансова институция.

„Посоката е ясна и тя е по-малко рестриктивна парична политика. Но все още не мога да кажа какво ще бъде решението през декември“, заяви финансистът.

Инвеститорите залагат на поредица от намаления на лихвените проценти на следващите няколко заседания на ЕЦБ, като инфлацията във валутния съюз вече е под целевото равнище от 2%, докато икономическият растеж е изправен пред сериозни предизвикателства.

Гедиминас Шимкус посочи, че централните банкери ще имат по-ясна представа за икономическите тенденции след два месеца. 

„През декември ще разполагаме с много повече данни: брутен вътрешен продукт, инфлация, индекс на мениджърите по поръчките, нови прогнози“, каза той пред репортери във Вилнюс. „Всичко това ще даде повече яснота за темпа на инфлационната тенденция - дали се движи по-бързо или по-бавно“, посочи гуверньорът на Литовската централна банка.

По-рано гуверньорът на Латвийската централна банка Мартинс Казакс заяви, че лихвените проценти ще продължат да бъдат намалявани, докато инфлацията се забавя до 2%. Но в условията на повишена несигурност поради изборите в САЩ и конфликтите в Украйна и Близкия изток решенията все пак ще се вземат стъпка по стъпка.

Целевата стойност от 2% за цените обаче може да бъде постигната по-рано от предварително очакваното, каза той.

Казакс отново изрази загриженост за пазара на труда в еврозоната, заявявайки, че съкращенията могат да доведат до инфлация „значително под целевата стойност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още