IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите засилват натиска за печалба върху европейските банки

Освен доказателства за качеството на активите, те искат по-остра стратегия, по-ниски разходи и по-добри резултати

11:20 | 21.10.24 г.
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Най-големите европейски банки са в по-здравословно състояние от всеки друг момент от финансовата криза през 2008-9 г. насам, но инвеститорите искат потвърждение, че могат да се доверят на дългосрочната им способност да генерират печалба, докато основните лихви спадат, пише Ройтерс.

Акциите на банките като цяло поскъпват с двуцифрен темп тази година в резултат на програмите за изкупуване на облигации, станали възможни благодарение на годините натрупване на капитал, преструктуриране, намаляване на разходите и подкрепяща политика на централните банки, които подсилиха печалбата им.

Deutsche Bank, Lloyds и Barclays ще дадат старт на сезона на отчетите за третото тримесечие тази седмица, а UBS и HSBC ще направят същото следващата седмица.

Очаква се данните да покажат продължаваща рентабилност, като силното инвестиционно банкиране ще компенсира свиването на маржовете и слабото търсене на кредити сред потребителите и бизнес.

Инвеститорите обаче искат повече. Освен да търсят доказателства за устойчивостта на качеството на активите, те искат по-остра стратегия, по-ниски разходи и потенциала да постигат по-добри резултати в глобална икономика с нисък растеж.

Сключването на сделки завладя въображението на бордовете на банките през последните три месеца. BNP Paribas купи AXA Investment Managers, а UniCredit увеличи дела си в германската Commerzbank, предизвиквайки разговори за трансгранична консолидация.

„Оценките предполагат, че нетен лихвен доход от до 600 млрд. евро може да бъде в риск през първата половина на 2025 г., ако Европейската централна банка намали лихвите, както се очаква“, коментира Филипо Мария Алоати, ръководител на финансово-кредитния отдел към Federated Hermes.

„Управленските екипи предприемат мерки проактивно... проучвайки възможности за придобивания в областта на управлението на активи, управлението на благосъстоянието и дори нишови финтех възможности“, каза той.

Британската NatWest се насочи към портфейла с жилищни ипотеки на Metro Bank, а медийни доклади предполагат, че новият главен изпълнителен директор на HSBC Жорж Елхедери може да остави много по-голям отпечатък върху структурата на кредитора, отколкото се смяташе досега.

Продажбите от страна на правителствата на дяловете им в банките, придобити по време на кризата, премахват едно препятствие към сключването на сделки, вярва компанията за кредитен рейтинг Scope Ratings, макар че налице остават други.

Ръст на печалбата

Анализаторите в McKinsey казват, че изпълнителните мениджъри трябва да постигнат „по-бърз ръст на печалбата и капитала от този на разходите“, за да се отличат от колегите си и да увеличат привлекателността си за инвеститорите.

За да поддържат сегашните маржове на възвръщаемост на капитала, банките ще трябва да намалят разходите си 2,5 пъти по-бързо от спада на приходите, посочва McKinsey в своя доклад Global Banking Annual Review 2024.

Само 14% от световните банки имат съотношение цена/счетоводна стойност над 1 и съотношение цена/печалба над 13 – над четири пъти по-ниско от компаниите във всички останали отрасли, казва McKinsey.

Филип Бодеро, ръководител на кредитните проучвания в PIMCO, казва, че европейските банки се разделят в два лагера: едните с потенциал да се превърнат в огледало на американските конкуренти с постоянна, двуцифрена възвръщаемост на собствения капитал, а другите – заседнали на едноцифрени нива.

„Мисля, че тези институции трябва да се заемат с обмисляне на стратегията си“, казва той.

Тласък на инвестиционното банкиране

Очаква се UBS и Barclays да отчетат ръст на приходите на инвестиционно банкиране за третото тримесечие, особено по отношение на акциите и консултантските такси, където американските конкуренти JP Morgan, Morgan Stanley и Goldman Sachs надминаха очакванията.

Подобно на американските конкуренти не се очаква европейските банки да покажат значително влошаване на качеството на активите, а опасенията, че бизнес имотите биха могли да засегнат капитала, отслабнаха, твърди рейтинговата агенция Moody's.

Стрес тестът на 21 европейски кредитора с най-висока експозиция към бизнес имоти спрямо капитала от първи ред (CET1) показа, че всички ще останат над минималните прагове на капитала от първи ред, дори при сценарий на сериозен шок в качеството на кредитите.

Анализаторите в HSBC остават нащрек за негативни изненади по отношение на нетния лихвен доход – мярка за рентабилност, която отразява разликата между печалбата на банката от кредити и това, което изплаща на вложителите.

HSBC предпочита акции като тези на Credit Agricole и KBC пред BNP Paribas и ING, при които динамиката на нетния лихвен доход е най-слаба.

Анализаторите на Barclays смятат, че местните британски кредитори Lloyds и NatWest би трябвало да отчетат продължаващ ръст на нетния лихвен доход за третото тримесечие, подкрепен от подобряващите се перспективи за растежа на кредитите, особено на ипотечните.

Опасенията за възможно повишаване на банковото данъчно облагане в бюджета на Обединеното кралство на 30 октомври натежават върху настроенията.

Акциите на местните кредитори обаче биха могли да поскъпнат с над 5%, ако правителството избере да остави настоящите разпоредби непроменени, казват от UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 21.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още