IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият шеф на Commerzbank ще стимулира растежа чрез придобивания

Бетина Орлоп се противопоставя на опита за придобиване на UniCredit

15:16 | 18.10.24 г.
Новият главен изпълнителен директор на Commerzbank AG Бетина Орлоп. Снимка: Getty Images
Новият главен изпълнителен директор на Commerzbank AG Бетина Орлоп. Снимка: Getty Images

Новият главен изпълнителен директор на Commerzbank AG Бетина Орлоп се ангажира да осигури растеж за германския кредитор чрез поглъщания, противопоставяйки се на опитите за придобиване на 8888888888/8////////////////UniCredit. В интервю за германското издание WirtschaftsWoche Орлоп говори за фокусирането върху сделки в областта на управлението на активи.

Тя даде за пример придобиването от страна на Commerzbank на 75% от хамбургската компания за управление на инвестициите Aquila Capital. Групата закупи и миноритарен дял в базираната в Мюнхен Nixdorf Kapital.

В същото време Орлоп уточни към кои компании Commerzbank може да прояви интерес в бъдеще. „По отношение на потенциалните поглъщания ние се концентрираме върху предлагането на нови услуги на нашите клиенти“. Предимството на този подход е, че групата не трябва да интегрира такива компании в своите IT системи, добавя тя.

Търсенето на цели за поглъщане от Commerzbank не се ограничава само до управлението на активи, обясни Орлоп.

„Междувременно ще търсим придобивания в бизнеса с корпоративни клиенти“, изтъква тя, подчертавайки, че "придобиванията не са единственият начин да продължим да растем“.

Орлоп разчита и на дъщерното дружество Comdirect, където тя вижда потенциал за развитие. От една страна, дъщерното дружество „напредва в реализирането на по-голяма печалба от съществуващите клиенти“.

„От друга страна, броят на нашите клиенти отново се увеличава от тази година“, изтъква Орлоп пред WirtschaftsWoche. „Comdirect прибави около 100 000 нови клиенти само през първата половина на годината“, подчертава тя.

Commerzbank се стреми към възвръщаемост на капитала от над 12% до 2027 г., след като наскоро отчете малко под 8%. Скептиците обаче се съмняват дали банката може да постигне тази цел, тъй като основните лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) отново падат. Кредиторът се възползва значително от рязкото покачване на основните лихвени проценти от лятото на 2022 г. 

Орлоп, която става служител на Commerzbank преди десет години, е главен изпълнителен директор на банката от 1 октомври, заменяйки Манфред Кноф. Освен това Орлоп ще продължи да действа временно като финансов директор, докато не бъде определен нейният заместник. Тя заема тази позиция от 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 18.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още