IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната и света вероятно ще остане над целта от 2% в обозримо бъдеще

През тази година тя вероятно ще достигне 2,4% в Германия, 3,1% в Австрия и 2,3 във Франция

14:03 | 16.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономистите очакват инфлацията в еврозоната да остане над целта на Европейската централна банка от 2% в средносрочен план. Това сочи проучване, публикувано от германския институт Ifo в сряда, ден преди следващото заседание на паричния орган, който ще трябва да вземе решение дали да намали лихвите за трети път през тази година.

Експертите прогнозират, че инфлацията във валутния съюз ще достигне 2,6% през 2024 г. според тримесечното проучване, което Ifo провежда съвместно с Швейцарския институт за икономическа политика.

Инфлацията вероятно ще достигне 2,4% в Германия, 3,1% в Австрия и 2,3 във Франция.

„Поради тези инфлационни очаквания централните банки в региона биха могли да се въздържат от по-нататъшно намаляване на лихвените проценти“, посочи изследователят от Ifo Никлас Потрафке в изявление, цитирано от Ройтерс.

В световен мащаб инфлацията може да достигне 4% през 2024 г., 3,9% през идната година и 3,6% през 2027 г. За разлика от предходното тримесечие, участниците в проучването вече не очакват по-нататъшно понижение на ценовите темпове през 2024 г., изтъкна още Потрафке.

Очакванията за инфлацията през 2024 г. в Западна Европа (2,5%) и Северна Америка (2,7%) са доста под средното за света. Прогнозите за тази година се понижават с 0,1 и 0,4 процентни пункта в сравнение с данните от проучването през второто тримесечие. За 2027 г. експертите все още очакват инфлация от 2,1 на сто в Западна Европа и 2,4 на сто в Северна Америка, отбелязва БТА.

В други части на Стария континент обаче инфлационните очаквания за 2027 г. са по-високи: 2,7 на сто за Северна Европа, 3 на сто за Южна Европа и 5,9 на сто за Източна Европа. Сред регионите с особено високи инфлационни очаквания (над 20 на сто) са Южна Америка и големи части от Африка.

Въпреки тези прогнози се очаква ЕЦБ да пристъпи към допълнително понижение на разходите по заемите тази седмица, като председателят на финансовата институция Кристин Лагард заяви, че увереността в забавящата се засега инфлация ще бъде отразена в решението.

През миналия месец инфлацията в еврозоната се забави под целта на Европейската централна банка от 2%, достигайки ниво от 1,8%. Показателят съвпадна с очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, след като през август годишната инфлация достигна тригодишен минимум от 2,2%.

В проучването на института, проведено от 17 септември до 1 октомври 2024 г., са взели участие общо 1514 икономически експерти от 119 страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 16.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още