IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гуверньорът на Австрийската национална банка: С удоволствие бих приветствал България в еврозоната

Според него инфлацията у нас скоро ще се забави до ниво, което позволява успешно присъединяване

10:41 | 14.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в България скоро ще се забави до ниво, което позволява успешно присъединяване на страната към еврозоната, заяви Роберт Холцман, гуверньор на Австрийската национална банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка, в блиц интервю за БТА.

Той беше в България по повод публична лекция, състояла се в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на тема "Нормализация на паричната политика в еврозоната - предизвикателства и възможности", която бе организирана от катедра "Икономикс" към висшето училище.

Холцман пожела на страната ни всичко най-добро по пътя към еврото, заявявайки, че с удоволствие би приветствал България сред останалите членки на еврозоната. По думите на гуверньора на Австрийската национална банка страните в еврозоната имат възможността да са активни членове, а не просто наблюдатели на процесите. Според него пред глобалната икономика стоят огромни предизвикателства, като Европа трябва да бъде единна, за да може да ги посрещне по най-добрия начин.

Следва пълният текст на блиц интервюто с Роберт Холцман:

- Как Европейската централна банка може да повлияе на слабия икономически растеж в еврозоната? 

- ЕЦБ има за основна цел да подкрепя ценовата стабилност. Ако темпът на растеж в еврозоната се забавя и ако нивото на инфлацията тръгне надолу, то тогава, разбира се, и нашата политика за лихвените проценти би била в посока на допринасяне за растежа.

- Австрия е една от страните, които първи приемат еврото като валута. Колко важно е членството на страната в еврозоната за икономиката на Австрия?

- Мисля, че важната част е, че когато си член на еврозоната, не си просто страничен наблюдател, а си активен член. Както примерът с Австрия показва, ние сме малка страна, нашият дял в капитала на ЕЦБ е близо до 3 процента, но ако можеш да предложиш отлични проучвания, ако можеш да изложиш отлични аргументи, то можеш да проправяш своя път. Биваш чуван, можеш да пристъпиш към действие, иначе си отвън. Когато си вътре, си член на екипа, член на клуба, като клубът предлага удобства, които дългогодишните членове имат.

- Българският служебен министър на финансите каза преди дни, че в края на ноември или най-късно през декември България ще изпълни критерия за инфлацията, необходим за влизане в еврозоната. От своя страна, на среща с управителя на Българската народна банка, посочвате, че това е възможно. Готова ли е България за членство в еврозоната според Вас?

- Има процес, който трябва да бъде следван. От това, което виждаме от данните, инфлацията скоро ще бъде на ниво, което позволява успешно завършване на присъединяването. Трябва да имаме предвид и че освен отслабващия темп на инфлацията в България, инфлацията в еврозоната също се забавя. Пожелавам на България всичко най-добро, тъй като с удоволствие бих приветствал страната в еврозоната.

- Какви предизвикателствата стоят пред глобалната икономика на фона на геополитическото напрежение?

- Огромни, тъй като ние в Европа като цяло, като континент, сме най-близо до мащабни геополитически събития - Украйна, Палестина. Всички тези събития имат огромен отпечатък върху нашите икономически перспективи. Колкото повече Европа е интегрирана, толкова по-добре ще посрещне тези предизвикателства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 52 минути
потомците на малкия мъж с мустачките първо да ни приветстват в шенгенза еврозоната не се натискаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още