IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

JPMorgan изненада с ръст на нетния лихвен доход

Въпреки силните резултати главният изпълнителен директор Джейми Даймън направи донякъде мрачна икономическа прогноза

18:18 | 11.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският банков гигант JPMorgan Chase отчете изненадващ ръст на нетния лихвен доход за третото тримесечие и увеличи прогнозата си за ключовия източник на приходи въпреки очакванията за продължаващо намаляване на лихвите в САЩ.

Приходите от операциите на банката на Wall Street също изненадаха анализаторите, като тези от такси за инвестиционно банкиране са нараснали с 31%, което е повече от прогнозираните 16%. Търговията с акции пък отбелязва 27% ръст на приходите.

Но въпреки силните резултати главният изпълнителен директор Джейми Даймън направи донякъде мрачна икономическа прогноза.

„Макар инфлацията да се забавя, а американската икономика да остава устойчива, остават няколко ключови проблема“, заяви той в петък, посочвайки фискалния дефицит, инфраструктурни нужди и засилване на отбранителния сектор. На геополитическия фронт, според Даймън, „условията са  несигурни и стават все по-лоши“, а резултатите „могат да имат дълготрайни ефекти както за краткосрочните икономически резултати, така и – по-важно – върху хода на историята“.

Акциите на базирания в Ню Йорк кредитор поскъпват с 4,5% около час след началото на редовната борсова сесия. От началото на годината ръстът на цената им е 29%.

След като Федералният резерв на САЩ направи първото си намаление на лихвените проценти от над четири години миналия месец, анализаторите започнаха да понижават прогнозите си за това колко банките да очакват да генерират от кредитния си бизнес. Но от JPMorgan заявиха, че нетният лихвен доход е нараснал с 3% до 23,4 млрд. долара, задминавайки очакванията за лек спад. Прогнозата за цялата 2024 г. е за около 92,5 млрд. долара при предишни очаквания за 91 млрд. долара.

Въпреки това Даймън предупреди, че показателят за 2025 г. ще е под очакванията на анализаторите.

JPMorgan постави началото на сезона на отчетите в петък заедно с конкурента Wells Fargo, докато Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs и Morgan Stanley ще представят резултати следващата седмица.  

По-рано миналия месец президентът на JPMorgan Даниел Пинто заяви, че оценките на анализаторите за нетен лихвен доход за 2025 г. „не са много приемливи“, като се има предвид очакванията за лихвите, което изпрати цената на акциите на кредитора надолу с най-много от четири години насам.

Резултатите на банката също така включват и провизии за загуби от заеми от 3,11 млрд. долара и нелихвени разходи за 22,6 млрд. долара, което е ръст с 4% спрямо година по-рано, но под очакваните 5%. JPMorgan сега очаква около 91,5 млрд. долара коригирани разходи за цялата година, което е по-малко от прогнозата за 92 млрд. долара от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още