IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските банки започват да заменят служителите си с изкуствен интелект

И сега новите технологии се използват в сектора, но италианската банка BPER Banca SpA първа се нае да изчисли колко работни места ще спести

19:30 | 10.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейските банки започват да намаляват служителите си и да ги заместват с инструменти, използващи изкуствен интелект (AI), пише Bloomberg. Една от първите е италианската банка BPER Banca SpA. По-рано днес (10 октомври) тя съобщи, че през следващите години ще замени 2000 свои служители с AI.

Все повече банки обмислят как да използват AI и други дигитални опции, които да им позволят да повишат ефективността си и едновременно с това да оптимизират разходите си. Прогноза на Citigroup сочи, че технологиите ще заменят част от работещите в банковия сектор и това ще позволи на банките да увеличат печалбата си със 170 млрд. долара през следващите няколко години.

Процесът вече е започнал. UBS например разработи инструмент, използващ AI, за консултации на клиентите относно инвестиции. Приложението анализира данните на повече от 300 хил. компании за по-малко от минута. Deutsche Bank използва изкуствен интелект, за да прави оценки на портфейлите на своите богати клиенти, а нидерландската ING - за да анализира потенциалните рискове за фалит на своите клиенти.

Според ръководството на JP Morgan работната седмица на банковите служители ще бъде само три дни и половина, след като бъдат внедрени новите технологии и изкуственият интелект.

Всички европейски банки заявяват, че AI ще помогне за намаляване на разходите, но досега нито една от тях не се е наемала да изчисли каква част от персонала ще бъде излишна. Първа това направи BPER Banca SpA и съобщи, че ще намали с около 10% персонала си. На първо време това ще бъде постигнато чрез вече договорени доброволни напускания, както и чрез естественото текучество на персонала и пренасочване на някои от дейностите от клоновете към дигитални приложения и канали. От ръководството смятат просто да не наемат нови хора и да заменят напускащите с изкуствен интелект.

Банката очаква към 3100 души да напуснат и на тяхно място ще наеме само 1100 до 2027 година, допълват от финансовата институция.

Част от банките все още нямат готови приложения, с които да заменят служителите си и тепърва ще трябва да ги търсят и наемат.

Испанската CaixaBank например планира да създаде цял нов отдел от IT експерти и работещи в областта на изкуствения интелект, за да се подготвят за бума на новите технологии. Според източници на Bloomberg идеите ще бъдат представени на акционерите през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 10.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още