IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Казакс: Лихвите на ЕЦБ могат да бъдат неутрални през 2025 г., ако инфлацията е 2%

Друг представител на банката днес оказа единствената досега реална съпротива срещу третото за годината понижение

14:34 | 09.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) могат да бъдат понижени през следващата година до нива, които нито стимулират, нито ограничават икономиката, ако инфлацията достигне целевото равнище от 2%. Това заяви гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

Думите му са едни от първите от страна на представител от ЕЦБ относно това къде в крайна сметка могат да се установят разходите по заемите. В момента повечето членове на Управителния съвет обсъждат перспективите за облекчаване на лихвите най-много до края на годината.

Казакс посочи, че лихвите трябва да бъдат допълнително понижени поради отслабващата икономика в еврозоната, като потвърди подкрепата си за такава стъпка още на заседанието следващата седмица.

„Ако инфлацията през следващата година наистина се върне към устойчивите 2%, лихвените проценти трябва да бъдат на неутрално равнище“, добави той.

Междувременно днес гуверньорът на Словашката централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир оказа единствената досега реална съпротива срещу третото за годината понижение на лихвените проценти през следващата седмица, въпреки че този ход изглежда все по-сигурен.

„В медиите се смята за свършен факт, че лихвите трябва да бъдат понижени. Но трябва да кажа, че не съм напълно убеден, че трябва да вземаме решения въз основа на едно добро число“, каза той пред журналисти в Братислава, визирайки септемврийското забавяне на инфлацията под целевата стойност от 2% за първи път от 2021 г. насам.

Неговите колеги „ястреби“ обаче са по-отворени към по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви във вторник, че е готов да обмисли идеята. Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел призна нарастващата икономическа слабост, без да се противопоставя на поредното намаляване на депозитната лихва.

Импулсът се засилва, след като бизнес проучванията показаха влошаване на икономическите перспективи в региона, а инфлацията се охлади по-бързо от очакваното. Пазарите виждат вероятност от над 90% за понижение на лихвата с четвърт пункт до 3,25% на 17 октомври и предвиждат още едно намаление през декември – на последното заседание за 2024 г.

По-рано в сряда - последния ден преди едноседмичния период на затишие, предшестващ заседанието на ЕЦБ - Франсоа Вилроа дьо Гало повтори, че намалението е „много вероятно“ и няма да е последното. Гръцкият му колега Янис Стурнарас заяви пред Financial Times, че очаква още две облекчения до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още