IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централен банкер от Фед: Рисковете за инфлацията и заетостта вече са балансирани

Заместник-председателят на централната банка посочи, че икономиката расте със „солидни темпове“

12:24 | 09.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рисковете за постигане на целите на Федералния резерв в САЩ по отношение на заетостта и инфлацията вече са почти равни. Това смята заместник-председателят на централната банка Филип Джеферсън, цитиран от Bloomberg.

„Балансът на рисковете за нашите две цели се промени. Тези за инфлацията намаляха, а за заетостта се увеличиха“, посочи той в рамките на събитие в колежа „Дейвидсън“ в Северна Каролина.

В първата си публична реч от май насам Джеферсън заяви, че „ще оценява постъпващите икономически данни и баланса на рисковете, когато обмисля допълнителни корекции на целевия диапазон на федералните фондове“. Той допълни, че взема решенията на базата на всяко отделно заседание.

Представителите на Фед понижиха лихвените проценти на заседанието си миналия месец за първи път след пандемията от Covid-19, като ги намалиха с половин процентен пункт. Този ход бе предприет на фона на допълнителни признаци за охлаждане на инфлацията и нарастващи опасения за пазара на труда.

Публикуваните в същия ден прогнози показаха, че прогнозата на централните банкери предвижда допълнително намаляване на разходите по заемите с 50 базисни пункта през тази година. Това предполага по-малки намаления с по четвърт пункт на всяко от оставащите им две заседания през 2024 г.

Заместник-председателят на Федералния резерв посочи, че икономиката расте със „солидни темпове“, дори когато пазарът на труда се е забавил. Той заяви, че инфлацията е много по-близо до целта на Фед от 2% и би трябвало да продължи да се охлажда към нея.

Изненадващо силният доклад за работните места, публикуван миналата седмица, смекчи опасенията около пазара на труда. През септември работодателите са добавили 254 000 нови служители, а силният темп на наемане помогна за намаляване на равнището на безработица до 4,1%.

„Добрата новина е, че ръстът на безработицата е ограничен и постепенен, а нивото на безработица остава исторически ниско“, смята Филип Джеферсън. „Въпреки това охлаждането на пазара на труда е забележимо.“

Новините за работните места през миналата седмица накараха инвеститорите да намалят залозите за още едно рязко понижение на лихвите на следващото заседание на Фед през ноември. Сега пазарите очакват намаление с четвърт пункт като най-вероятен резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 09.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още