IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Васле от ЕЦБ: Намалението на лихвите през октомври не гарантира такова и през декември

Гуверньорът на Бундесбанк заяви, че е отворен за обсъждане на понижаване на разходите по заемите през октомври

16:47 | 08.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Намаляването на лихвените проценти през октомври не означава, че Европейската централна банка (ЕЦБ) със сигурност ще предприеме такъв ход и на последното си заседание за годината. Това заяви гуверньорът на Словенската централна банка и член на Управителния съвет ЕЦБ Бостян Васле, цитиран от Bloomberg.

„Дори ако ЕЦБ реши да съкрати лихвените проценти следващата седмица, това не би означавало автоматично, че през декември предстои още едно облекчение“, посочи той, определяйки понижението през този месец като „опция“.

Думите му могат да се разглеждат като отпор срещу залозите на инвеститорите, че базираната във Франкфурт банка ще понижи депозитната си лихва шест пъти до края на 2025 г. - включително на следващите две заседания - като я сведе до 2% от сегашните 3,5%. Васле предупреди, че макар подобни залози да са естествена реакция на фона на задъхващата се европейска икономика, централните банкери няма да бъдат принудени да предприемат какъвто и да е курс на действие.

Инфлацията в еврозоната се забави под 2% през септември. Изображение: Bloomberg Инфлацията в еврозоната се забави под 2% през септември. Изображение: Bloomberg

„Пазарите не диктуват нашите ходове“, добави гуверньорът, чиято централна банка ще бъде домакин на срещата на ЕЦБ на 16-17 октомври. „Те обаче са ценна информация за нашите обсъждания“, изтъкна той.

Пазарите и анализаторите сега очакват по-бързо облекчаване на паричната политика, след като бизнес проучванията показаха значително влошаване на състоянието на икономиката на 20-те държави от еврозоната, а инфлацията се забави под целевото равнище от 2%. Представители на ЕЦБ вече посочиха, че такава стъпка през октомври е вероятна, но няколко от тях подчертаха, че битката за укротяване на историческия скок на цените в региона все още не е спечелена.

Според Бостян Васле инфлационните рискове намаляват, но той все още вижда някои огнища на несигурност - а именно на пазара на труда, цените на услугите и геополитическото напрежение.

По-рано във вторник, членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Франк Елдерсон заяви, че последните данни показват, че рисковете за икономиката „вече се материализират“. Централните банкери „ще трябва внимателно да преценят дали това има някакви последици за инфлационните перспективи“, каза той пред словенския вестник Delo.

Междувременно гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви, че е отворен за обсъждане на намаляване на лихвените проценти през октомври. Гуверньорът на Латвийската централна банка Мартинс Казакс пък заяви пред репортери в Рига, че макар данните да сочат към такава стъпка, инфлацията все още не е победена. В същото време португалецът Марио Сентену предупреди за рисковете от резки промени в лихвените проценти и призова за „постепенен подход“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още