IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изабел Шнабел: ЕЦБ не може да пренебрегва пречките пред икономическия растеж

Основен източник на слабост е Германия

21:53 | 02.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка трябва съвсем скоро да се справи с разочароващите икономически резултати на еврозоната. Това заяви Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на финансовата институция, цитирана от Bloomberg.

„Не можем да пренебрегваме предизвикателствата пред растежа“, заяви тя пред журналисти във Фрайбург, Германия.

Забележките на един от водещите „ястреби“ в ЕЦБ подчертават нарастващата тревога сред централните банкери от влошаването на икономическата конюнктура, което може да доведе до забавяне на растежа на потребителските цени по-бързо, отколкото се предвиждаше досега.

Това накара инвеститорите да увеличат залозите за ново понижение на лихвените проценти през октомври - по-рано, отколкото се смяташе досега. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард засили тези очаквания в понеделник, като заяви пред депутатите от Европейския парламент, че при определянето на лихвите на 17 октомври ще бъдат взети предвид по-оптимистичните прогнози за инфлацията.

„Въпреки че пикът на въздействието на затягането на паричната политика вероятно е зад гърба ни и реалните доходи се повишават с намаляването на инфлацията и увеличаването на заплатите, растежът остава повърхностен“, посочи Шнабел. „През последните 18 месеца възстановяването многократно беше по-слабо от очакваното“, добави тя.

Коментарите на Изабел Шнабел са важен сигнал, че дори и по-ястребово настроените централни банкери може да не се противопоставят на още един ход на облекчение след две седмици. Гуверньорът на Латвийската централна банка Мартинс Казакс заяви пред Bloomberg във вторник, че също е „за“, като посочи, че рисковете за икономиката „са станали по-изразени“.

Основен източник на слабост е Германия, чийто производствен сектор е обременен от слабото търсене от чужбина и структурните проблеми у дома. Секторът на услугите във Франция също се забави значително след временния стимул от домакинството на Летните олимпийски игри.

Шнабел изтъкна сериозните различия в икономическите резултати в региона.

„Голяма част от мрачните резултати на еврозоната по отношение на растежа, откакто започнахме да повишаваме основните си лихвени проценти, могат да се припишат на малка група държави, включително Германия, Финландия и Естония“, каза тя.

През септември инфлацията във валутния съюз се забави под 2% за първи път от 2021 г. насам. ЕЦБ очаква тя отново да се ускори, преди да се установи на целевата стойност в края на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 02.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още