IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Насърчителните институции на Полша и Чехия първи инвестираха във фонда на ЕИФ по Инициативата „Три морета“

BGK и NRI ще предоставят по 20 млн. евро на фонда за дружества в ЦИЕ с цел привличане на ново финансиране в размер на 1 млрд. евро

20:40 | 01.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Националната насърчителна институция на Полша (BGK) и на Чешката република (NRI) днес се превърнаха в основни инвеститори в инициативата за подкрепа на дружества на етап на растеж в Централна и Източна Европа, ръководена от Европейския инвестиционен фонд, съобщиха от  ЕИФ, който е част от Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).  

BGK и NRI заделиха по 20 млн. евро за Фонда за иновации по инициативата „Три морета“ (3SI), чието намерение е да осигури нов източник на инвестиции за предприятията, преминали ранната фаза на развитие и установени в държави между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Поетият от BGK и NRI ангажимент ще осигури равностойно участие от страна на ЕИФ в Групата на ЕИБ. 

С намерението да привлече за участие до девет страни от региона и с налични 180 млн. евро, Иновационният фонд 3SI ще инвестира в частно дялово участие, рисков капитал и частни кредитни фондове. Основната цел е привличането на 1 млрд. евро ново финансиране и поощряването на стопанския растеж в Централна и Източна Европа, където този вид финансиране е оскъдно и задоволяването на пазарното търсене е важна предпоставка за устойчивото развитие и поддържането на конкурентоспособността в световен мащаб.  

„ЕИФ приветства BGK и NRI в качеството им на първи основни инвеститори в Иновационния фонд 3SI, който ще обедини националните ресурси в региона на ЦИЕ, за да тласне напред конкурентоспособността, ще ускори интеграцията на вътрешния пазар на ЕС и на действията в областта на климата.  Фондът ще допринесе значително за стимулиране на иновациите и създаването на нови продукти, услуги и работни места“, изтъкна зам.-изпълнителният директор на ЕИФ, Роджър Хевнит

Според него визията и лидерските умения на участващите национални насърчителни банки задават модел за сътрудничество, който ще бъде от полза за региона дълго време след като Иновационният фонд 3SI изпълни своята мисия.

„С това отваряме нова страница за икономическо сътрудничество в тази част на Европейския съюз, която ще допринесе не само за стопанското развитие, но и за европейската конкурентоспособност в световен мащаб“, отбеляза Роджър Хевнит.

Икономическата интеграция в ЕС

Иновационният фонд 3SI се основава на инициатива на ЕИФ от 2017 г. – Фондът на фондовете за Централна Европа (CEFoF), който даде възможност на пет участващи държави (Австрия, Чешката република, Унгария, Словения и Словакия) да привлекат 700 млн. евро и в последствие да увеличат капиталовите инвестиции в малки и средни предприятия и малки дружества със средна пазарна капитализация в региона.

„Подкрепата за малките и средните предприятия, включително иновативните, е част от мисията на BGK. Именно затова инициативата на ЕИФ за създаване на нов фонд на фондовете привлече нашия интерес. Набраният капитал ще ни позволи да изградим екосистема от капиталови инвестиции и да осигурим достъп до финансиране на дружествата на по-късен етап от тяхното развитие“, коментира председателят на управителния съвет на BGK (полската банка за развитие) Мирослав Чекай.

По думите на главния изпълнителен директор на NRI Мартин Потучек решението на Чехия да се присъедини към Иновационния фонд 3SI е повлияно от положителния опит с Фонда на фондовете за Централна Европа. „Няколко чешки частни фонда за дялово участие, както и чешки дружества, получиха инвестиции от този фонд, затова реакцията на пазара беше окуражаваща. Уверен съм, че Фондът за иновации 3SI ще окаже подобно въздействие и върху средата в Чехия за новосъздадени предприятия и разрастващи се малки и средни предприятия“, заяви той.

Устойчив икономически растеж

Фондовете на фондове, ориентирани към иновациите и растежа, които същевременно отчитат необходимостта от действия в областта на климата, играят решаваща роля за насърчаване на устойчивото икономическо развитие. Те насочват капиталите към сектори с висок потенциал, които са двигател на технологичния напредък и екологичната устойчивост. Като обединяват ресурсите и инвестират в многообразие от основни фондове, фондовете на фондове намаляват риска за инвеститорите, като същевременно увеличават ефективността на множество иновативни начинания, като тези за производство на чиста енергия и екологосъобразни и авангардни технологии.

Тези фондове могат да съдействат за преодоляване на недостига на финансиране за дружества, които разработват щадящи климата решения, така необходими за постигане на глобалните цели в областта на околната среда. На свой ред тези инвестиции стимулират създаването на работни места, увеличават производителността и спомагат за по-добрата устойчивост и конкурентост на икономиките на бързо развиващия се световен пазар, съсредоточен върху устойчивостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
isabellathan990
преди 3 часа
искам да благодаря на DR Apata, човекът, който ми помогна да оправя брака си и да накара съпруга ми да ме обича повече, ако имате брачен проблем, можете да се свържете с него директно на -Email- drapata4***gmail.com, можете също да изпратите Whatsapp/viber него с този номер (+447307347648).той е правилният човек, който може да ви помогне с проблема ви с брака, желая ви всичко най-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още