IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гуверньорът на Бундесбанк: Покупките на облигации от ЕЦБ трябва да са за специални случаи

Базираната във Франкфурт банка започна мащабни покупки на активи през 2015 г. в опит да съживи инфлацията

16:38 | 01.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бъдещите покупки на държавни облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъдат запазени за специални случаи. Това смята гуверньорът на Германската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Мащабните покупки на облигации допринесоха за ценовата стабилност в епоха на забавена инфлация, но те бяха свързани и с множество странични ефекти на финансовите пазари“, посочи той по време на реч във вторник.

Базираната във Франкфурт банка започна мащабни покупки на активи през 2015 г. в опит да съживи инфлацията, която се бе забавила твърде много. По-късно финансовата институция стартира отделна програма в разгара на пандемията от Covid-19. Притежаваните активи достигнаха връхна точка от около 5 трлн. евро, като се състоят предимно от държавен дълг.

В речта си Йоахим Нагел изтъкна провежданата в момента оценка на стратегията на Европейската централна банка и подчерта, че „това ще даде възможност за критичен преглед на политиките за количествени улеснения, на които бяхме свидетели в миналото“.

„Без да предрешавам резултата от прегледа, смятам, че използването им трябва да се ограничи до изключителни обстоятелства“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още