IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-ниските лихви на Фед не гарантират меко приземяване

Много домакинства и предприятия издържаха цикъла на повишаване на лихвите заради финансовите буфери от ерата на евтините пари, а рефинансиране ще ги събори

08:24 | 29.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дали намаляването на лихвените проценти от Федералния резерв ще помогне за постигането на меко приземяване на икономиката? Това отчасти зависи и от слабостите на икономиката на САЩ, защото не винаги по-ниските разходи по заемите стимулират новите инвестиции и разходи, пише The Wall Street Journal.

Председателят на Фед Джером Пауъл определи намалението на лихвените проценти с половин пункт като демонстрация на сила. Той потвърждава желанието на централната банка на САЩ да избегне необходимостта да прави по-драстични съкращения по-късно, ако икономиката отслабне.

Меко приземяване, което намалява инфлацията до целта на Фед без значително влошаване на пазара на труда, обаче все още може да бъде трудно за постигане, тъй като в крайна сметка изисква растеж на новото кредитиране за ускоряване на икономиката. Банковото кредитиране се забави значително през последната година - нещо, което обикновено не се наблюдава извън периоди на рецесия, отбелязва изданието.

Дори при по-ниски лихви много фирми и домакинства няма да са склонни да вземат заеми, защото пак ще се сблъскат с по-високи лихви от това, което плащат в момента по заеми с фиксирани преди няколко години лихви. Така намаляването на лихвите няма да подкрепи особено стимулирането на икономиката.

Въпросът е разликата между пределната цена на дълга, която сега намалява, и средната лихва по дълга, която все още може да се повиши, особено за кредитополучателите, които са заключили ниските лихви, преди Фед да започне да повишава основната ставка. Тъй като Федералният резерв повиши бързо лихвените проценти след повече от десетилетие на исторически ниски разходи по заемите, средният лихвен процент по дълга в много сектори все още е по-нисък от пределната цена на новия кредит дори в условия на спад на лихвите.

„Намаляването на лихвените проценти от Фед едва ли ще има много успокояващ ефект върху икономиката, защото средният лихвен процент, пред който са изправени домакинствата и бизнеса, ще се повиши дори след като Фед намали лихвите“, коментира Петър Березин, главен глобален стратег в BCA Research.

Анемичното търсене на жилища през последната година илюстрира как кредитополучателите правят всичко възможно, за да избегнат приемането на по-високи лихвени проценти – в този случай те просто остават там, където са.

На ипотечния пазар лихвите по 30-годишните заеми с фиксиран лихвен процент паднаха до по-малко от 6,1% миналата седмица, което е най-ниското ниво от две години, в сравнение със 7,2% през май, според Freddie Mac. Средната лихва по непогасените ипотека през юли е била 3,9%, според данни на Intercontinental Exchange. Този процент почти не се променя през последните две години, защото много американци имат дългосрочни ипотеки с фиксиран лихвен процент.

Освен това спадът на лихвите досега не е допринесъл особено за повишаване на достъпността на жилищата. „Намаляването на лихвите не стимулира поток от търсене“, казва Джоди Кан, старши вицепрезидент в John Burns Research & Consulting.

Според неотдавнашно проучване сред 50 строители на жилища има умерено увеличение на уеб трафика, „но атмосферата като цяло е много смесена относно това дали трафикът дори се е повишил в отговор на облекчаването на лихвите по ипотечните кредити“, казва се в доклада.

За дългове, които падежират през следващата година, корпоративните кредитополучатели с по-ниски фиксирани лихви могат да се сблъскат със значително увеличение на разходите по заемите, дори ако Фед намали лихвите с един процентен пункт тази година. Компаниите „с дългосрочен фиксиран дълг не трябва да правят нищо точно сега, така че това няма да промени дейността им по вземане на решения в краткосрочен план“, коментира Ребека Патерсън, бивш главен инвестиционен стратег в Bridgewater Associates.

Със сигурност инвеститорите са оптимисти, тъй като Фед има пространство за маневриране. По-ниските лихви повишават настроението, включително като сигнализират, че централната банка ще действа по-бързо, за да смекчи слабостта, ако и когато тя стане очевидна.

В допълнение, по-малки и по-рискови компании с дълг с плаващ лихвен процент, получават глътка въздух. Отделно по-ниските лихвени проценти в САЩ могат да отслабят долара, което ще позволи на нововъзникващите пазарни икономики също да намалят лихвените проценти, без да се страхуват от отслабване на собствените им валути.

Съществува обаче риск настоящият цикъл на намаляване на лихвените нива да срещне предизвикателства с предаването му към по-широката икономика, както се случи с цикъла на увеличаване на лихвите. Тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти с скокове от по 0,75 пункта преди две години, анализаторите се питаха как така икономиката удържа на по-високата цена на парите.

Много домакинства и предприятия издържаха точно заради заключените по-ниски лихви. Те бяха заредени с паричен буфер и нямаха нужда от по-скъп дълг, коментира Естер Джордж, бивш председател на Федералния резерв на Канзас Сити от 2011 до 2023 г. Отворен въпрос е дали „същото ще се случи по пътя надолу“, добавя тя.

Централните банкери трябва да приемат, че имат много ограничени познания за това как паричната политика се предава на по-широката икономика, добавя Джон Фауст, старши съветник на Пауъл от 2018 г. до началото на тази година.

Някои собственици на бизнес посрещат предпазливо намаленията на лихвите. Дори спад с един процентен пункт няма да окаже голямо влияние, защото „излизаме от доста ниска ставка“, коментира Илайъс Сабо, главен изпълнителен директор на Compass Diversified. По думите му компанията отчита стабилно отслабване на потребителското търсене през последната година, със забележима стъпка надолу между първото тримесечие и второто тримесечие, а след това по-слабо изразено смекчаване през третото тримесечие.

„Всички го виждат, независимо къде играете“, казва той. В началото на годината свободните работни места в групата отразяват трудностите при наемането на квалифицирани кандидати. Днес, посочва той, неговият бизнес наема бавно и умишлено задържа незаети работни места, защото търсенето е охладняло.

Секторът на имотите илюстрира тази динамика изключително добре. Преминаването от период на исторически ниски лихви към свръхниски лихви по време на пандемията Covid-19 и след това бързо към най-високите от две десетилетия лихви се усети най-силно от тази индустрия.

Много собственици на имоти с дългове със свръхниски лихви чакат до последната възможна минута, за да рефинансират, като стискат палци, че когато това време дойде, Фед ще намали лихвените проценти много повече. Много регионални банки имат „доста пълни баланси и много предизвикателни активи в тези баланси“, което кара кредиторите да не желаят да рефинансират някой, който не им е клиент, според Тед Фридман, адвокат, специализирал в бизнес имоти, в Синсинати.

Той прогнозира, че неизпълнението на задълженията по заемите постоянно ще нараства, освен ако няма значителни намаления на лихвените проценти през следващата година, защото много собственици няма да могат да вложат още свои средства при рефинансирането на падежиращите заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още