IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарската централна банка намали основната си лихва до 1%

Това е третото понижение на разходите по заемите в страната за тази година

11:02 | 26.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската централна банка предприе още една стъпка за облекчаване на паричната си политика с намаление от 25 базисни пункта. Така след заседанието в четвъртък основният лихвен процент на финансовата институция достигна 1%, предаде CNBC.

Понижението, което бе очаквано от 30 от 32 анализатори, анкетирани в проучване на Ройтерс, е третото в страната за 2024 г. Паричният орган на Швейцария беше сред първите, които намалиха разходите по заемите още през март.

Въпреки пазарните спекулации, че финансистите в Цюрих ще последват примера на Федералния резерв на САЩ с намаление от половин пункт, те се въздържаха от каквото и да е ускоряване на разхлабването на политиката си.

„Облекчаването на паричната политика днес отчита намаляването на инфлационния натиск“, се посочва в изявление на централната банка. „През следващите тримесечия може да се наложи допълнително намаляване на основния лихвен процент, за да се осигури ценова стабилност в средносрочен план“, пише още в него.

Централните банкери понижиха прогнозите си за растежа на потребителските цени и сега предвиждат, че той ще бъде средно 1,2% през тази година, 0,6% през 2025 г. и 0,7% през 2026 г. Финансовата институция се стреми да го поддържа в диапазона между 0 и 2%.

Новината подкрепи франка, който поскъпна с 0,3% до 0,9499 за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още