IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шведската централна банка предприе ново намаление на лихвите и обеща още

Финансовата институция понижи лихвения си процент до 3,25%

13:18 | 25.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведската централна банка (Riksbank) намали разходите по заемите с четвърт процентен пункт и повиши възможността за по-голямо облекчение през следващите месеци в стремежа си да стимулира изпадналата в застой икономика на страната, предава Bloomberg.

Финансовата институция понижи основния си лихвен процент до 3,25% и прогнозира допълнителни намаления, които вероятно ще доведат до значителен спад на референтната стойност до края на 2024 г.

Този ход бе очакван от всички 23 икономисти, участвали в анкета на Bloomberg. Гуверньорът Ерик Тедин и колегите му са окуражени от забавянето на растежа на цените от началото на миналата година, което им дава свобода на действие да помогнат на една от изоставащите икономики в региона. През последните месеци измерителят на инфлацията, който централната банка се стреми да поддържа на равнище около 2%, дори падна малко под тази цел.

В условията на слаб растеж и увеличаваща се безработица се засилиха и призивите за намаляване на лихвените проценти, като Шведската централна банка заяви, че новите ѝ действия трябва да помогнат за справяне с тези предизвикателства.

Швеция избегна най-неблагоприятните сценарии, които я представяха като страната в Европа, която може да бъде най-силно засегната от инфлацията и повишаването на лихвените проценти. Въпреки това икономиката на скандинавската държава е в застой от почти три години. Според официалните данни през второто тримесечие производството се е свило с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още