IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ запази антицикличния буфер на рекордните 2% и за четвъртото тримесечие

Централната банка цели да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция

19:25 | 24.09.24 г.
Заседателната зала на централната банка.Снимка: БНБ банка
Заседателната зала на централната банка.Снимка: БНБ банка

Българската народна банка (БНБ) запази нивото от 2% на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, и през четвъртото тримесечие на 2025 г. заради трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда. Целта на банковия регулатор е да се засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

В БНБ отчитат, че по отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на второто тримесечие на тази година съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на централната банка методология, възлиза на 77,1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-26,8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер, съобщи БНБ.

Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Кредитната активност в сектора на домакинствата се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити, констатира банковият регулатор. От БНБ напомнят, че от 1 октомври влизат в сила изисквания към кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Причина за взетите мерки от централната банка са индикатори, които сигнализират за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система (ускоряващ се кредитен растеж, ценови тенденции на пазара на жилища, увеличаващ се среден размер на кредитите, зони на уязвимост по линия на съвкупността от кредити в интервалите с относително по-високо съотношение на кредита към стойността на обезпечението и с относително по-висока дългова тежест и задлъжнялост на кредитополучателите).

Investor.bg припомня, че през 2021 г. централната банка повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г., като през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2% в сила от 1 октомври 2023 г.

Антицикличният капиталов буфер е макропруденциален инструмент, чиято основна цел е да послужи като защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж. С него се поставят ограничения върху разпределенията и се препоръчва какви да са стойностите за допълнителен собствен капитал.

За оценката за нивото на антицикличния буфер се отчита референтният индикатор. Вземат се предвид насоките на Европейския съвет за системен риск, както и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още