IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трейдърите виждат все по-голяма възможност за намаляване на лихвите от ЕЦБ през октомври

Според тях банката ще реагира бързо на отслабващите икономически перспективи в еврозоната

12:34 | 24.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите са все по-уверени, че представителите от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще реагират на отслабващите икономически перспективи в еврозоната, като намалят лихвените проценти още следващия месец, предава Bloomberg.

Данни от понеделник показаха, че икономиката на частния сектор във валутния съюз се е свила за първи път от март насам, което подтикна търговците да увеличат залозите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Сега те виждат приблизително 50% вероятност за намаление с четвърт пункт през октомври в сравнение с около 20% през миналата седмица.

Трейдърите увеличават залозите за намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ през октомври. Изображение: Bloomberg Трейдърите увеличават залозите за намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ през октомври. Изображение: Bloomberg

Досега през тази година ЕЦБ извърши две намаления на лихвените проценти с по четвърт пункт - през юни и септември, а доскоро базовият сценарий за пазарите сочеше, че централните банкери ще продължат да намаляват разходите по заемите веднъж на тримесечие. Но данните, показващи, че икономиката на еврозоната отслабва, в съчетание с голямото понижение на лихвите с половин пункт от Федералния резерв на САЩ миналата седмица, засилиха мнението, че финансистите на еврозоната ще бъдат принудени да ускорят темпа на облекчаване.

„Изглежда малко вероятно говоренето за потенциално намаляване на лихвите на ЕЦБ да отшуми лесно“, казват стратезите на Lloyds в изявление, посочвайки признаците на „откровена слабост“ в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още