IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийската централна банка запази основния лихвен процент на 12-годишен връх

Финансовата институция все още опитва да овладее упорития ценови натиск

10:15 | 24.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка запази основния си лихвен процент на 12-годишен връх във вторник, тъй като се опитва да овладее упорития ценови натиск, който я възпрепятства да се присъедини към глобалния цикъл на облекчаване на паричната политика, предава Bloomberg.

Както се очакваше, финансовата институция остави лихвения си процент на ниво 4,35% на седмо поредно заседание. Тя се стремеше да задържи значителния ръст на работните места след пандемията от Covid-19 и в резултат на това забавянето на инфлацията отнема повече време от обикновено.

„Управителният съвет остава твърд в решимостта си да върне инфлацията към целта и ще направи необходимото, за да постигне този резултат“, се посочва в изявление на банката след днешното заседание. „Политиката ще трябва да бъде достатъчно рестриктивна, докато не се уверим, че инфлацията се движи устойчиво към целевия диапазон“, се добавя в него.

Очаква се в сряда новите данни за инфлацията да покажат, че цените са слезли под 3% за първи път от август 2021 г. насам, отразявайки правителствените енергийни субсидии и други мерки.

Икономистите очакват цикълът на намаляване на лихвените проценти на Австралийската централна банка да започне през февруари, докато финансовите пазари виждат вероятност две към три първото облекчаване да се случи през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още