IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Можеше ли Фед да намали лихвите с умопомрачителните 200 пункта?

Анализатор на ING коментира, че ЕЦБ и АЦБ вероятно ще ускорят темпото през зимата, макар че едва ли някой централен банкер ще се реши на мащабно съкращаване на лихвите

12:01 | 23.09.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица Федералният резерв намали лихвите с 50 базисни пункта и изненада пазарите с по-голяма от очакваното стъпка. Институцията планира да се върне към ниво на лихвите от около 3%, което е "неутрално" за икономиката - нито рестирктивно, нито насърчаващо, според коментарите на ръководителя Джером Пауъл.

Но можеше ли Фед по-бързо да стигне до тази своя цел и да намали лихвата наведнъж с 200 пункта, се пита анализаторът от ING Джеймс Смит. Според него това на пръв поглед налудничаво изявление има своя смисъл.

Разбира се, институцията на този етап просто не се нужда от толкова рязко понижение. Фед, а и другите централни банки по света, недвусмислено подсказват, че сега политиката им ще се води от трудовия пазар. На този етап има охлаждане, но никъде не се вижда "издайническо повишаване на съкращенията", което да подскаже за срив на трудовите пазари, пише още Смит.

Анализаторът обаче цитира Пауъл, който отчете, че в САЩ трябва да започнат да се подготвят за забавяне на ръста на заплатите, а в т.нар. "Бежова книга" на Фед се виждат все повече сектори, където увеличаването на заплатите се забавя.

Реално никой не знае къде е "неутралното ниво" на лихвите, пише още Смит. С намаление от 50 базисни пункта спрямо сегашните високи нива е ясно, че Фед ще се приближи към него, но с по-рязък ход може да се окаже, че е подминато. Но наистина ли има значение къде е това неутрално ниво, ако централните банкери успеят да запазят възстановяването на икономиката, дори и заявените нива да бъдат прехвърлени, коментира още Джеймс Смит.

Анализаторът от ING е категоричен, че като цяло централните банки се притесняват да правят големи съкращения или увеличения на лихвените проценти, защото това е лош сигнал за бизнеса. Обикновено повечето инвеститори започват да мислят, че институцията "знае нещо", което ще се отрази на пазарите и започват да действат хаотично.

Например намаляване с 200 базисни пункта можеше да насърчи масови съкращения сред бизнеса. Интересно обаче, че 50-те пункта, които реално не бяха очаквани от пазара, не предизвикаха сътресения в САЩ и причината за това е, че анализаторите възприеха стъпката по-скоро като "наваксване". Очакваше се Фед да намали лихвите още през юли, но не го направи, а бизнесът в САЩ вече е "калкулирал" намаление на лихвата със 75 пункта до края на 2024 година.

Не всичко е толкова просто, пише още Джеймс Смит. Пазарите нямаше да реагират прекалено бурно, дори и Фед да не беше намалил лихвите миналата сряда, допълва още той. Същото така инвеститорите са били свидетели на скоростно намаляване на лихвите от Фед - с по 75 пункта на четири пъти за шест месеца при предишната вълна от съкращения на трудовия пазар в страната до рекордно ниско ниво на лихвите през 2021 година.

Сега ситуацията е различна - централните банкери по света могат да си позволят малки съкращения, които бързо да донесат очакваните резултати.

Нито Фед, нито някоя друга централна банка по света ще пристъпи към 200-пунктово намаление, нито иска да го направи, пише в заключение икономиста от аналитичното звено на ING. Той обаче подчертава, че предпазливото начало по отношение на намаляването на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и британската централна банка (АЦБ) може и да не продължи и вероятно и двете институции ще ускорят темпото през зимата.

Според Смит битката с инфлацията вече е към своя край и сега банкерите трябва да погледнат към икономическото възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 3 дни
До: Ivan N.. през 2022 пазарите казаха че Фед никога няма да вдигне лихвите. После предвиждаха 6 намаления за 2023 и седем за 2024. Никой не може да се бори с Фед. Не пазарите диктуват играта а федералния резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 3 дни
До: Кисимов... Е това е една непостижима мечта. Може да се случи ако метеорит удари земята, в противен случай едва ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan N.
преди 3 дни
Не е вярно, че бизнесът в щатите не е предполагал 50 пункта по-ниски лихвени проценти :) 67% от бизнеса искаше точно 50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Кисимов
преди 3 дни
САЩ се нуждаят от отрицателни лихви, само така ще печелят реално от дълга, сега печелят виртуално. P/B na qqq e над 7,6 така че има дисбаланс в оценките. Но за да има стабилен дисбаланс е нужно нулиране на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още