IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия няма да продава повече акции на Commerzbank

Стратегията на банката е насочена към независимост, според съобщение на финансовата агенция на страната

20:32 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия няма да продава повече акции на Commerzbank за момента и насочва стратегията на банката към „независимост“, съобщава финансовата агенция на страната в петък, цитирана от Ройтерс.

Изявлението идва дни, след като италианската банка UniCredit обяви, че е закупила 9% дял в Commerzbank от германското правителство, както и на свободния пазар. След това нейният главен изпълнителен директор каза, че се проучва сливане на двата кредитора.

Германското правителство, което все още притежава 12% от Commerzbank, ще играе ключова роля за това дали ще може да се осъществи такава сделка.

През изминалата седмица синдикатите и ръководството на Commerzbank призоваха правителството в Берлин да отложи по-нататъшни продажби на акции.

Финансовата агенция, която е част от германското финансово министерство и управлява правителствени активи, казва, че на среща в петък е решила, че „няма да продава никакви допълнителни акции до второ нареждане“.

Commerzbank и UniCredit не са отговорили веднага на исканията на агенцията за коментар.

"Commerzbank е стабилна и печеливша институция. Стратегията на банката е насочена към независимост. Федералното правителство ще съпътства това до второ нареждане, като запази дяловото си участие", казва агенцията.

Това означава, че планът на правителството сега е да задържи своите акции на Commerzbank след 90-дневното блокиране, договорено по време на продажбата на акции миналата седмица, според запознат източник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още