IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Де Гиндос от ЕЦБ: Ще имаме повече данни през декември, но са възможни и други облекчения

Растежът на потребителските цени в еврозоната се забавя, но инфлацията при услугите остава „слабо място“

16:56 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На последното за тази година заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде по-добре информирана за състоянието на икономиката и инфлацията в еврозоната, но все пак може да промени лихвените проценти и през октомври. Това смята заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

„Вярно е да се каже, че през декември ще разполагаме с повече информация, отколкото през октомври“, посочи той в интервю за в. Expresso, визирайки очакваните тогава нови тримесечни прогнози. „Но, знаете ли, ние оставихме вратата напълно отворена. Искаме да запазим гъвкавостта си и всичко ще зависи от развитието на данните“, добави централният банкер.

Миналата седмица ЕЦБ понижи разходите по заемите за втори път в започнатия цикъл на разхлабване. Пазарите залагат на още един такъв ход през декември и са почти поравно разделени по отношение на допълнителна стъпка през следващия месец. Коментарите на Де Гиндос в интервюто, проведено преди намалението с половин пункт на Федералния резерв в САЩ тази седмица, съвпадат с подобни изказвания на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, които намекват за пауза през октомври.

Растежът на потребителските цени в еврозоната се забавя, макар че инфлацията в сектора на услугите остава „слабо място“, изтъкна заместник-председателят на базираната във Франкфурт банка. Той добави, че причината е, че „динамиката на заплатите е доста повишена“.

Финансистът също така подчерта, че „се очаква данните за инфлацията през септември да бъдат положителни поради базовите ефекти, но в същото време през последното тримесечие на годината инфлацията вероятно ще се ускори“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още