IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Raiffeisen понася удар от 800 млн. евро заради продажбата на подразделението си в Беларус

Виенският кредитор ще продаде своя дял от 88% в Priorbank на Soven 1 Holding Limited

15:37 | 20.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Raiffeisen Bank International е договорила продажбата на беларуското си подразделение в сделка, която ще намали печалбата ѝ с около 800 млн. евро, предава Bloomberg. Виенският кредитор ще продаде своя дял от 88% в Priorbank на базираната в Обединените арабски емирства Soven 1 Holding Limited.

Очаква се сделката да приключи до края на годината, стана ясно от изявление на банката от петък, без да разкриват финансови подробности.

Сделката ще окаже сериозно въздействие върху консолидираната печалба в размер на 800 млн. евро, като сумата е свързана с разликата между продажната цена и счетоводния баланс на звеното, посочват от Raiffeisen.

Продажбата е част от усилията на финансовата институция да напусне руския и беларуския пазар след началото на войната в Украйна, която продължава вече трета година. Акциите на руското ѝ подразделение бяха замразени по-рано този месец от съда в Калининградска област.

„С приключването на тази сделка Raiffeisen успешно ще напусне беларуския пазар в съответствие със стратегията си за намаляване на риска в Източна Европа“, се казва още в изявлението на банката.

Акциите на Raiffeisen поевтиняха с 0,3% във Виена, увеличавайки спада си от началото на годината до 3,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 6 дни
стотинки, някакви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
wart
преди 6 дни
Всичко това показва никога за нищо не трябва да се вярва на Запада. Какво общо има войната в Украйна и банката в Беларус ? Или под натиска на Задокеанският господар или за да се хареса на хазаина си са готови на всичко . Загубите са без значение стига хазаина да им благодари за жеста които са направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още