IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай изненадващо реши да запази без промяна основните лихви по кредитите

Наблюдатели на пазара очакваха банката да последва стъпките на Федералния резерв на САЩ

10:28 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай запази днес (20 септември) основния си референтен лихвен процент по заемите непроменен, предаде CNBC.

Наблюдатели на пазара, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение, след като намалението на лихвения процент от страна на Федералния резерв на САЩ с 50 базисни пункта даде повече възможности на Китай да намали вътрешните си разходи по заеми, без да предизвика рязък спад на юана.

Китайската народна банка обяви, че ще запази основната лихва по едногодишните заеми на 3,35 на сто, а тази по петгодишните - на 3,85 на сто. Лихвата по едногодишните заеми засяга корпоративните и повечето потребителски заеми за домакинствата в Китай, докато петгодишната служи като референтна стойност за лихвените проценти по ипотечните кредити.

Намаляването на лихвените проценти в САЩ дава повече парична гъвкавост на Пекин да се съсредоточи върху облекчаването на дълговата тежест върху потребителите и предприятията в страната, като същевременно засили инвестициите и разходите.

Китай изненада пазарите, като намали основните лихвени проценти по краткосрочните и дългосрочните заеми през юли в опит да възстанови растежа на икономиката си, изправена пред продължителна криза на имотния пазар и отслабено потребителско и бизнес настроение.

През август продажбите на дребно, промишленото производство и инвестициите в градските райони в Китай растат по-бавно от очакваното, разминавайки се с прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс. Процентът на безработица в градовете се повиши до шестмесечен връх, докато цените на жилищата през август спаднаха с най-бързия си темп от девет години на годишна база.

Слабите икономически данни подчертаха слабата инерция в икономиката и подновиха призивите към правителството да въведе повече мерки за фискално и парично стимулиране.

Няколко големи банки намалиха прогнозата си за растежа на БВП на Китай за цялата година до под официалната цел на правителството от 5%. Сред тях са Bank of America и Citigroup, които понижиха прогнозите си за годишния ръст на китайската икономика през 2024 г. съответно до 4,8 и 4,7 на сто.

Също днес Японската централна банка също запази лихвите си без промяна на равнище от 0,25%, като нейният ход беше очакван от анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още