IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската централна банка остави лихвите без промяна

Основният измерител на инфлацията в Страната на изгряващото слънце се е ускорил през август

10:14 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка запази политиката си непроменена на заседанието си в петък. Така финансовата институция избегна повторение на пазарния срив, последвал повишението на лихвените проценти през юли, но същевременно запази отворена вратата към вдигане на разходите по заемите през следващите месеци, предаде Bloomberg.

В динамичната седмица на централните банки, в която Федералният резерв на САЩ най-накрая пристъпи към намаляване на лихвените проценти, очакванията на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха японският регулатор да запази позицията си.

Решението за задържане на лихвите на равнище от 0,25% изглеждаше почти сигурно, предвид необходимостта да се наблюдава въздействието на увеличението на разходите по заемите през юли и да се избегне ново изненадващо колебание на пазарите. Запазването на политиката без промяна също така предпази банката от светлината на прожекторите, докато Либералнодемократическата партия на Япония избира нов лидер, който да поеме ролята на министър-председател.

Банката повиши оценката си за потребителските разходи, които са основен двигател на икономическия растеж, и посочи необходимостта от наблюдение на финансовите пазари. След поредното ускорение на инфлацията тя също така потвърди, че очаква растежът на цените да продължи да съответства на целта ѝ през втората половина на прогнозния период.

Повечето икономисти се съмняват, че паричният орган ще повиши лихвите на заседанието си през октомври, отчасти поради възможността за национален вот в Япония точно преди САЩ да изберат следващия си президент.

Нови данни за инфлацията

Основният измерител на инфлацията в Страната на изгряващото слънце се е ускорил през август за четвърти пореден месец. Това стана ясно часове преди Японската централна банка да приключи септемврийското си заседание.

Потребителските цени, с изключение на тези на пресните храни, са нараснали с 2,8% на годишна база, ускорявайки се от 2,7% през юли. Причината е, че разходите за преработени храни са се увеличили допълнително, според данни на Министерството на вътрешните работи.

Резултатът съвпадна с прогнозите на анализаторите.

Индексът, изключващ разходите за енергия и цените на пресните храни, е нараснал с 2%, ускорявайки се спрямо 1,9% през юли. Цените на услугите, разглеждани от ЯЦБ като ключов показател за изследване на инфлацията, са нараснали с 1,4% спрямо предходната година, без промяна спрямо темпа през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още