IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турската централна банка остави лихвите на ниво от 50%

Годишната инфлация в южната ни съседка остава доста над прогнозата на централната банка

15:26 | 19.09.24 г.
Гуверньорът на Турската централна банка. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Турската централна банка. Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен за шести пореден месец, предаде Bloomberg.

Финансовата институция, ръководена от гуверньора Фатих Карахан, запази едноседмичния репо лихвен процент на ниво от 50% в четвъртък, като това решение е в унисон с прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Годишната инфлация в южната ни съседка се забави с почти 10 процентни пункта през август, но остава доста над прогнозата на централната банка за края на годината, която възлиза на 38%.

Условията, поставени от финансовата институция за облекчение на паричната политика, все още не са станали факт. Месечното нарастване на цените напоследък е силно поради устойчивия натиск при инфлацията на услугите. Друга ключова предпоставка - инфлационните очаквания на домакинствата и бизнеса - остава доста над прогнозите на централните банкери за следващата година.

Докато големите световни централни банки като Федералния резерв на САЩ започнаха да понижават разходите си по заемите с приближаването към целевите нива на инфлация, Турция се намира в различна обстановка. Тя започна да повишава разходите по заемите много по-късно от много други парични органи след трансформацията на икономическото управление след преизбирането на президента Реджеп Ердоган миналата година. Годишната инфлация остава над 10 пъти по-висока от крайната цел от 5%.

Турските власти ще искат да видят месечна инфлация под 2%, преди да започнат да намаляват разходите по заемите, смятат икономистите на Goldman Sachs. „От гледна точка на банката преждевременното облекчаване на паричната политика ще струва по-скъпо, отколкото изоставането от другите икономики, особено в настоящата среда“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още