IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ остави лихвите без промяна след първото намаление

Паричният орган на Великобритания намали основния си лихвен процент на 5% от 5,25% през август

14:39 | 19.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) остави лихвите без промяна на днешното си заседание след първоначалното им намаляване през август, дори след като Федералният резерв на САЩ се реши на голямо понижение на разходите по заемите ден по-рано, предаде CNBC.

Макар общата инфлация в страната постоянно да се доближава до целевата стойност от 2%, ръстът на цените на услугите, които съставляват около 80% от икономиката на Обединеното кралство, се ускори до 5,6% през август. В същото време растежът на заплатите се понижи до над двегодишно дъно през трите месеца до края на юли, но остана сравнително висок - 5,1%.

Паричният орган на Великобритания намали основния си лихвен процент на 5% от 5,25% през август, като се очаква да го задържи на това ниво до следващото си заседание през ноември.

В сряда Фед даде началото на собствения си цикъл на облекчаване на паричната политика с намаление от 50 базисни пункта. Много трейдъри и икономисти очакваха по-малко понижение.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви на пресконференция, че централната банка „се опитва да постигне ситуация, в която да възстановим ценовата стабилност без болезненото нарастване на безработицата, което понякога идва с тази инфлация“. Неотдавнашните данни за пазара на труда в САЩ породиха опасения за степента на забавяне на растежа в най-голямата икономика в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още