IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежката централна банка ще намали лихвите чак през 2025 г.

Паричният орган на скандинавската държава остави основния лихвен процент по депозитите на ниво от 4,5%

12:11 | 19.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Норвежката централна банка запази разходите по заемите без промяна на тазседмичното си заседание и не изрази намерение да ги намали преди началото на следващата година. Финансовата институция продължава да се бори с инфлационните рискове, породени от слабата крона, предава Bloomberg.

Паричният орган на скандинавската държава остави основния лихвен процент по депозитите на ниво от 4,5% - най-високото от декември 2008 г. насам. Решението е в унисон с прогнозата на всички анализатори в проучване на Bloomberg.

Централните банкери сигнализираха, че първо облекчение на паричната политика ще бъде възможно чак през първото тримесечие на 2025 г.

„Лихвеният процент вероятно ще бъде запазен на равнище от 4,5% до края на годината“, посочи гуверньорът на Норвежката централна банка Ида Волден Баке в изявление. „Смятаме, че е необходимо да запазим паричната си политика без промяна за известен период, но че времето за облекчаване на паричната политика наближава“, добави тя.

В сряда Федералният резерв на САЩ започна облекчаване на политиката с понижение на основната лихва с половин пункт. На този фон ястребовата позиция на паричния орган на Норвегия контрастира с тези в други водещи икономики, които понижават разходите по заемите, докато глобалният инфлационен шок отшумява.

Норвежката централна банка вероятно ще бъде сред последните, които ще понижат лихвите, тъй като усилията ѝ да ограничи растежа на цените са затруднени от кроната, която е най-слабо представящата се тази година в групата Г-10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още