IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ходовете на Фед в изборни години - промяната на лихвите не е рядкост

Действащият американски президент или неговата партия са загубили пет от шестте вота, проведени в години с понижения на лихвите от Федералния резерв

07:00 | 19.09.24 г. 3
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harnik/Getty Images
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harnik/Getty Images

Решението на Федералния резерв да понижи лихвените проценти с половин процентен пункт в сряда е най-близкото решение на централната банка да започне цикъл на облекчаване на лихвите до навечерието на президентски избори в САЩ от близо половин век насам.

Въпреки че паричната политика рядко е оставала статична в изборни години, започването на изцяло нов цикъл на понижаване на лихвите по-малко от 10 седмици преди изборния ден се е случвало само два пъти досега - през 1976 г. и през 1984 г., пише Ройтерс в обзор на паричната политика на американския регулатор в изборни години в страната.

Централната банка на САЩ е независима федерална агенция, а председателят ѝ Джером Пауъл и други представители на Фед постоянно твърдят, че политическите съображения - включително наближаващите избори - изобщо не влияят на вземането на решенията им за лихвените проценти.

"Това са моите четвърти президентски избори във Фед", каза Пауъл на пресконференция след заседанието на Фед в края на юли. "Всичко, което правим преди, по време на или след изборите, ще се основава на данните, перспективите и баланса на рисковете, а не на нещо друго."

Не всички са убедени в това.

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви по-рано тази година, че смята, че Фед може да намали лихвите, за да помогне на демократите на изборите на 5 ноември. Миналия месец Тръмп изтъкна, че президентите трябва да имат право на глас по отношение на решенията на Фед.

Камала Харис, кандидатът за вицепрезидент на демократите, коментира само, че ще уважава независимостта на Фед. "Като президент никога не бих се намесила в решенията, които Фед взема", каза тя миналия месец.

Лихвите в изборни години

От 1972 г. насам Федералният резерв е променял лихвените проценти през всички години на президентски избори, с изключение на две, като действията му са разделени почти поравно на увеличения и намаления. В пет години на избори лихвеният процент се е повишавал, а в шест е намалявал.

В повечето случаи тези промени са били част от цикли, задвижени година или повече преди изборите.

В четири от петте години, когато лихвените проценти са се повишавали в навечерието на изборния ден, действащият президент или партията, контролираща Белия дом, са спечелили преизбирането си.

Изключението е през 2000 г., когато вицепрезидентът Ал Гор не успява да запази Белия дом за демократите, а Джордж У. Буш го връща на републиканците. През тази година лихвите при тогавашния председател на Фед Алън Грийнспан се повишиха с 1 процентен пункт между януари и края на октомври, въпреки че последното увеличение беше през юни, приблизително пет месеца преди изборите.

Същевременно претендентът на действащия президент или партията, контролираща президентството, е спечелил пет от шестте вота, проведени в години с понижения на лихвите.

Изключение тук прави 1996 г., когато действащият президент демократ Бил Клинтън печели втори мандат. Лихвите - отново при управлението на Грийнспан - бяха понижени с четвърт процентен пункт между януари и деня на изборите, въпреки че последното намаление беше извършено в началото на годината.

Най-голямото повишение на лихвите в изборна година преди вота е с 2,56 процентни пункта. Това се случи през 1984 г., когато Фед под ръководството на Пол Волкър все още изчистваше остатъците от високата инфлация. Тогава републиканецът Роналд Рейгън бе преизбран с огромна преднина.

Най-голямото понижение на лихвите в изборна година до деня на изборите е с 2,75 процентни пункта през 2008 г., когато тогавашният председател на Фед Бен Бернанке намали лихвите, за да смекчи удара на световната финансова криза.

Единствените две години на президентски избори от 1972 г. насам, в които нямаше промени в лихвените проценти, бяха 2012 и 2016 г. В първата Барак Обама спечели преизбирането си, а през втората Тръмп върна Белия дом на републиканците.

Нови цикли на намаляване на лихвените проценти

Въпреки че в миналото често е имало промени на лихвените проценти в изборни години в САЩ, рядко се е случвало на прага на президентски избори да започват изцяло нови цикли на намаляване на лихвите.

Преди последното решение на Фед от вчера имаше четири такива цикъла от 70-те години на миналия век насам, като в три от тях претендентът печели.

Последният такъв случай е на последните президентски избори през 2020 г. В началото на пандемията от Covid-19 Фед под ръководството на Пауъл намали лихвените проценти два пъти през март във въпросната година с общо 1,50 процентни пункта, довеждайки основния лихвен процент до ниво, близко до нулата. На тези избори демократът Джо Байдън за малко да победи Тръмп.

Най-близко до избори цикълът на облекчаване е започнал през 1976 г., когато Фед под ръководството на Артър Бърнс понижи лихвените проценти, започвайки само четири седмици преди изборния ден. Доколко това е фактор за победата на демократа Джими Картър над действащия тогава президент - републиканеца Джералд Форд, не е ясно, тъй като решенията за лихвените проценти по онова време не са били обявявани публично. Официалното обявяване на тези решения започва едва през 1994 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 седмица
Процентът на политиката на Фед не се е променил от 13 месеца, дори когато инфлацията е намаляла. Преди това намаление, лихвените проценти на Фед (5,25% до 5,5%) бяха около двойната инфлация на PCE (2,6%) - и това е много необичайно и има ограничаващ ефект върху икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 седмица
Намаляването на лихвите 2 месеца преди изборите няма да промени нищо за самите избори. Фед намали защото: ..Създаването на работни места се е забавило драстично. Броят на хората, които са пристигнали в САЩ, за да работят, сега надвишава с голяма разлика от броя на неселскостопанските работни места, които се създават. Още един лош месец с лоши ревизии като август, а създаването на неселскостопански работни места ще бъде негативно. Това е истински проблем. и .... Процентът на политиката на Фед не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още