IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нагел от ЕЦБ: Лихвите няма да се понижат толкова бързо и рязко, колкото се повишиха

Всяко банково сливане в Германия трябва да създаде конкурентна институция, смята финансистът

21:54 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка е постигнала положителен напредък в забавянето на инфлацията, но се нуждае от още търпение, за да постигне напълно целта от 2%. Това смята гуверньорът на Германската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Сега трябва да покажем, че можем да издържим още“, заяви председателят на Бундесбанк в сряда. „Ако успеем да направим това, тогава скоро ще стигнем до финала на това състезание“, посочи той.

Бъдещото движение на лихвите в еврозоната

Говорейки в рамките на събитие на Commerzbank във Франкфурт, той изтъкна, че бъдещият път на лихвените проценти е отворен към различни варианти, но че разходите по заемите „със сигурност няма да се понижат толкова бързо и рязко, колкото се повишиха“.

Миналата седмица Европейската централна банка понижи депозитната си лихва за втори път от юни насам, като инфлацията в еврозоната се отдръпна към 2%, а опасенията за икономиката нараснаха. Финансовата институция обаче остава резервирана по отношение на темпа и степента на по-нататъшното облекчаване на паричната политика.

Оттогава насам няколко членове на Управителния съвет, включително и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, сигнализираха, че още едно намаление е по-вероятно през декември, отколкото на заседанието следващия месец, без да изключват напълно последното.

Нагел заяви, че процесът на дезинфлация е „упорит“, включително и поради това, че растежът на заплатите не се забавя рязко. Ценовият натиск в сектора на услугите също остава „тревожно висок“.

Според него перспективите пред икономиката на еврозоната са несигурни - не на последно място поради президентските избори в САЩ през ноември.

За сливанията на банки и казуса с Commerzbank

Всяко банково сливане в Германия трябва да създаде конкурентна институция, която да е достатъчно силна, за да подкрепя икономическия растеж, заяви още Йоахим Нагел. В момента UniCredit се опитва да придобие германската Commerzbank.

Миналата седмица втората по големина банка в Италия придоби 9% дял в Commerzbank, с което изненада германските власти и получи враждебен прием от местното ръководство, което иска да отблъсне всеки опит за такова поглъщане.

Сега от Европейската централна банка ще зависи дали ще позволи на UniCredit да увеличи дела си, така че всеки коментар от страна на Бундесбанк - чийто представител участва в Надзорния съвет на ЕЦБ - вероятно ще бъде внимателно проучен.

„Нуждаем се от силни и стабилни банки, за да могат компаниите да се справят с бъдещите си задачи и да ги финансират“, заяви централният банкер, цитиран от Ройтерс. „В случай на евентуални сливания е важно да се създаде конкурентна институция, която да изпълнява тази задача възможно най-добре“, посочи Нагел, без да споменава конкретно някой от кредиторите.

UniCredit е сред банки с най-голям капитал в Европа, като в края на първото полугодие съотношението на базовия собствен капитал от първи ред или CET1 е 16,2%, въпреки щедрата програма за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции. Това предполага, че финансовата институция разполага с нужния капацитет, за да осъществи придобиването.

Въпреки това всяка сделка вероятно ще бъде политически натоварена, тъй като банковият сектор в Германия е доминиран от две големи институции: Deutsche Bank и Commerzbank.

Продажбата на Commerzbank на UniCredit би засилила конкуренцията за Deutsche Bank и би оставила Commerzbank под чуждестранен контрол - потенциално чувствителен въпрос за правителството, на което предстоят избори през следващата година.

ЕЦБ обаче многократно е изразявала подкрепа за трансграничните сливания с цел подобряване на конкурентоспособността на европейските банки, така че е малко вероятно надзорният орган да блокира сделката.

Commerzbank все пак се готви за преговори с UniCredit

На този фон двама източници на Ройтерс твърдят, че Commerzbank е готова да постави финансовия директор Бетина Орлоп начело на преговорите с UniCredit, когато Надзорният съвет на германската банка ще заседава следващата седмица.

Commerzbank участва в дискусиите, тъй като е задължена да го направи пред акционерите, въпреки че ръководството на банката продължава да се противопоставя на поглъщането от италианския кредитор.

Решението Орлоп да води преговорите може да бъде взето още във вторник, когато Надзорният съвет и ръководството на Commerzbank започват двудневни срещи близо до Франкфурт, за да обсъдят стратегията на групата и отговора на UniCredit.

От Commerzbank отказаха коментар по темата.

Главният изпълнителен директор на банката Манфред Кноф обяви, че ще се оттегли от поста си в края на 2025 г. само няколко часа преди UniCredit  да обяви намеренията си, което повдигна въпроси дали той е в състояние да води преговорите.

Commerzbank, с повече от 25 000 бизнес клиенти, почти една трета от германските външнотърговски плащания и повече от 42 000 служители, е в основата на германската икономика, индустриалния двигател на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още