IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германското финансово министерство планира да продължи да продава акции на Commerzbank

Берлин не се е отказал от плана за пълно разтоварване на своя дял в германския кредитор

21:30 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското финансово министерство се придържа към плана си да продаде целия си дял в Commerzbank AG въпреки решението на UniCredit SpA да изкупи всички акции, предложени миналата седмица, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с въпроса.

Въпреки че финансовото министерство контролира дела на Германия в Commerzbank, решението за по-нататъшни продажби се нуждае от единодушното одобрение от комисия, която включва също служители от различни други правителствени органи, включително кабинета на канцлера Олаф Шолц. Не е ясно дали канцлерството споделя мнението на финансовото министерство за по-нататъшни продажби на акции на Commerzbank.

Управляващата коалиция в Германия се договори да се освободи от дела си в Commerzbank напълно и това продължава да е намерението на финансовото министерство засега, изтъкват източниците. Целта е той да се продаде на възможно най-добрата цена, вместо да се задържа, дори ако това означава, че UniCredit да успее в крайна сметка да купи повече акции.

„Федералното правителство ще анализира задълбочено възникналата ситуация и ще вземе своевременно решение как да продължи“, изтъква представител на финансовото министерство.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орсел изненада Германия, когато направи покупка на 9% от Commerzbank, превръщайки италианската банка във втория по големина акционер за една нощ. Орсел се възползва от първата продажба на акции на Германия в Commerzbank AG, откакто страната ги придоби чрез спасителна програма преди повече от десетилетие, като впоследствие каза, че обмисля пълно поглъщане на германската банка.

Берлин не е очаквал, че стратегически инвеститор ще купи пълния пакет от акции, който продаде миналата седмица, съобщи Bloomberg. Оттогава влиятелният профсъюз Verdi оказва натиск върху администрацията да спре по-нататъшните продажби на акции и да предотврати придобиването на Commerzbank от UniCredit, тъй като е загрижен за евентуално съкращения на работни места в резултат на потенциална сделка.

Германското финансово министерство се ръководи от Кристиан Линднер, който е член на Свободната демократическа партия, която се противопоставя на прекомерната намеса на правителството в икономиката. Шолц обаче е член на Германската социалдемократична партия (ГСДП), която гледа на държавната намеса много по-благосклонно.

Германското правителство се ангажира с ограничаване на продажбата на каквито и да било допълнителни акции на Commerzbank за период от 90 дни, когато беше обявена продажбата на UniCredit. Тя все още притежава 12% в Commerzbank и продължава да бъде най-големият ѝ акционер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още