IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

UniCredit ще поиска разрешение от ЕЦБ да придобие 30% от Commerzbank

Италианската банка се превърна в най-големия частен инвеститор в германския кредитор, след като придоби дял от 9%

17:32 | 17.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UniCredit ще поиска разрешение от Европейската централна банка (ЕЦБ) да купи до 30% от Commerzbank, съобщиха трима запознати с въпроса източници, цитирани от Ройтерс и Bloomberg. Главният изпълнителен директор на италианската банка Андреа Орсел заяви, че за да има „гъвкавост“, трябва да планира следващия си ход.

UniCredit се превърна в най-големия частен инвеститор в Commerzbank, след като надделя над конкуренти в търг за закупуването на дял от 4,5% от германското правителство. Преди това UniCredit купи друг дял от 4,5%, предложен на пазара.

ЕЦБ следи инвеститорите, които искат да притежават най-малко 10% от банка, за да се увери, че те са подходящ акционер. Същото се отнася за прагове от 20%, 30% или 50%.

Делът от 9% на UniCredit в Commerzbank, която беше мишена за придобиване за италианската банка от над две десетилетия, може да доведе до пълно придобиване, ако има широка подкрепа за сделката, която ще създаде „добавена стойност за Commerzbank, UniCredit, Германия и Европа“, заяви Орсел.

UniCredit може също само да задържи сегашния си дял или да го продаде, допълни той. След като съобщи за придобиването на дела от 9%, UniCredit заяви, че ще поиска от ЕЦБ одобрение за потенциалното му повишаване на ниво над 9,9%, за да може след това да предприеме действия, „ако и когато е необходимо“.

UniCredit планира да поиска одобрение за възможно придобиване на дял до 30%, тъй като това е прагът, който според германските правила предизвиква задължителна оферта за поглъщане, съобщиха тримата запознати с въпроса източници.

Очаква се италианската банка да отправи искането в следващите няколко дни, допълниха те.

Вестник Il Messaggero първи съобщи новината за прага до 30%.

UniCredit ще отправи искането до германския финансов регулатор BaFin, който след това ще го изпрати до ЕЦБ. Банката има срок до 60 дни за отговор, който може да бъде удължен до 90 дни, ако е необходимо.

Инвеститорите обикновено кандидатстват за последователни прагове, предизвиквайки отделен процес по разрешение всеки път.

Търсейки разрешение да повиши дела си в Commerzbank до малко под прага на задължителната оферта за придобиване, UniCredit ще си осигури възможно най-широко поле за маневри в най-кратката времева рамка.

„Искаме гъвкавостта, защото като частен инвеститор в този момент може да увеличим, да намалим или да комбинираме. Ако първо не поискаме това разрешение, няма да имаме тази гъвкавост“, коментира Орсел пред Bloomberg TV миналата седмица.

Обединение на UniCredit и Commerzbank ще създаде европейски банков гигант, изпреварващ най-голямата германска банка Deutsche Bank от гледна точка на приходи в страната, сочат изчисления на Bloomberg.

Орсел заяви, че планира да представи предложения пред германския кредитор как да подобри стратегията си. В интервю за германския вестник Handelsblatt, публикувано в понеделник, той допълни, че ще се съсредоточи върху съкращаването на работни места на централни позиции в групата.

Влиятелният германски профсъюз Verdi заяви, че съкращенията на UniCredit в германското ѝ подразделение HVB служат като предупреждение и допълни, че се противопоставя категорично на възможно придобиване на Commerzbank от италианската банка.

„Нямаме нужда от още една катастрофа като тази в HypoVereinsbank“, коментира миналата седмица Щефан Витман, представител на Verdi, който е член на съвета на директорите на Commerzbank. „Не е нужно италианците да дойдат и да разпуснат традиционните германски банки“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още