IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Консултант: При повишение на лихвите и рецесия, хората може да не изплащат задълженията си

Новите мерки на БНБ за ипотечните кредити защитават банките и потребителите, посочи Десислав Василев, основател на BeFinBest

19:40 | 16.09.24 г. 4
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

В близко бъдеще не е изключено лихвите в България да се повишат. За това ще е нужен някакъв „отключващ фактор“ – присъединяване към еврозоната би могло да се отрази така. Рискът на кредитния пазар е, че при икономически катаклизъм или рецесия, хората може да се окажат неспособни да изплащат задълженията си. За това предупреди в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Десислав Василев, основател на BeFinBest в коментар, че значителният растеж на кредитния пазар у нас (повече от 10%) наложи Българска народна банка да въведе мерки, с които да подобри практиките, както при банките, така и при индивидуалните потребители.

В България банките са свръхликвидни – съотношението кредити към депозити е 75%, а в Европа – 97%.

„Не виждам сериозна промяна, която да се случи вследствие на новите мерки, те са там, където е ипотечният пазар в България. Потребителите трябва добре да сметнат личните си финанси и да разберат, че новите правила на БНБ при максимални изисквания на дълг към доход, целят да ги защитят в определени ситуации – покачване на лихви и други“, посочи инвестиционният консултант и поясни, че така потребителите ще разполагат с буфер в личните си финанси.

Според него ниската финансова грамотност у нас е исторически формулирана. „Ние сме добре запознати със спестяванията и недвижимото имущество, но личните финанси имат и други аспекти“, коментира експертът.

По думите му изключително важно е потребителите да си дават сметка за това и да търсят възможности да се образоват на тема лично финансово планиране. Десислав Василев е убеден, че това ще ги направи по-богати, защото тогава парите им ще работят за тях. Той обясни, че инвестициите и доброто разбиране на финансовите пазари дават много повече възможности.

„Финансовото консултиране и планиране може да е обвързано с продукти, но може да бъде и независимо“, отбеляза експертът. Според Василев на първо място потребителите трябва да помислят как искат да изглеждат финансите им, а след това да потърсят продукта, който най-добре отговаря на представите им. Той посочи, че всеки има нужди и желания и управлението на този баланс е много важно. „За да бъдат бъдещите поколения финансови грамотни, трябва да говорим за това на децата от ранна възраст. Единият начин е това да се случи в семейството, а другият – в училище. Обучения за финансова грамотност на деца вече има и директорите на училищата могат да се възползват“, добави Десислав Василев.

Ще останат ли лихвите в България ниски? Очаква ли се скоро промяна в референтния лихвен процент? Може ли при вероятност да не се покрият критериите на банките част от потребителите при ипотечното кредитиране да се обърнат към неформални източници на финансиране? Какви грешки допускаме в личните си финанси? От какви финансови консултации най-често се нуждае българският бизнес?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още