IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Филип Лейн: Прегледът на паричната политика на ЕЦБ ще засегне набор от инструменти

Централните банкери ще оценят последиците от новата инфлационна среда, обясни той

20:30 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Прегледът на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се съсредоточи върху това какво се случва с икономиката след пандемията от Covid-19 и какво могат да научат финансистите. Това смята главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

„Нашата оценка за 2025 г. ще се състои от две широки направления: икономическото развитие след пандемията; и последиците за паричната политика“, каза той в реч в понеделник в Люксембург.

Лейн отново подчерта, че ЕЦБ ще запази инфлационната си цел от 2%.

Базираната във Франкфурт банка е започнала нов преглед - след този, който приключи през 2021 г. - и планира да представи резултатите от него през втората половина на 2025 г. Макар че този път упражнението ще бъде по-кратко и не толкова широкообхватно, то все пак може да има значителни последици.

„Ще направим оценка на цикличните и структурните фактори, формиращи инфлацията и икономическата среда, в светлината на неотдавнашния инфлационен опит“, посочи Филип Лейн. ЕЦБ ще разгледа и „възможните подобрения на съществуващия аналитичен инструментариум, включително техники за прогнозиране“.

Централните банкери ще оценят последиците от новата инфлационна среда, добави Лейн.

По думите му, някои централни банкери искат да се обсъдят разходите и ползите от мащабните покупки на активи, известни като количествени улеснения. Въпреки че повечето смятат този инструмент за ефикасен по време на кризи, някои виждат недостатъци и искат да го прилагат по-селективно, ако се наложи в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още