IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шимкус: Трябва да има още съкращения в ЕЦБ, но данните ще определят темпа

Инфлацията се успокоява, уверен е централният банкер

12:01 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка трябва да продължи да понижава разходите по заемите, макар че темпът на тези стъпки ще зависи от постъпващите данни. Това смята гуверньорът на Литовската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Гедиминас Шимкус, цитиран от Bloomberg.

„Инфлацията се успокоява и нейната траектория подсказва, че трябва да се случи по-нататъшно намаляване на лихвените проценти“, каза той пред радио LRT в петък.

Говорейки ден след като ЕЦБ намали депозитната си лихва с 25 базисни точки - вторият подобен ход за тази година – централният банкер посочи, че на него и колегите му „ще им е необходимо стратегическо търпение“.

В четвъртък не бяха дадени насоки за това кога ЕЦБ ще пристъпи към следващо намаление. Сега пазарите оценяват шансовете за такава стъпка през октомври на 20% - в сравнение с около 40% в началото на седмицата.

За Петер Прат, който беше главен икономист на базираната във Франкфурт банка до 2019 г., „най-добрият сценарий за следващо понижение на лихвите е декември“. „Но декември е далеч, много неща могат да се случат“, каза той пред Bloomberg в петък.

Натискът върху заплатите в еврозоната се забави през второто тримесечие. Изображение: Bloomberg Натискът върху заплатите в еврозоната се забави през второто тримесечие. Изображение: Bloomberg

Заплатите са във фокуса на Европейската централна банка от известно време, като последните данни, публикувани преди седмица, показаха, че ключовият показател е продължил да се забавя през второто тримесечие.

„Ситуацията на пазара на труда също се успокоява, но все още трябва да бъдем внимателни с по-нататъшното решение“, каза Гедиминас Шимкус, добавяйки, че има „ключова несигурност“ по отношение на инфлацията при услугите.

В отделно интервю в петък гуверньорът на Германската централна банка Йоахим Нагел заяви, че „перспективите за инфлацията са много добри“.

„Предполагаме, че ще постигнем инфлационната си цел от 2% до края на следващата година“, каза той пред Deutschlandfunk. „Портфолиото от данни е такова, че напълно оправдава вчерашното намаляване на лихвения процент“, добави централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още