IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

При по-голям контрол ще се управляват премийните вноски на банките във ФГВБ

С новата наредба на БНБ се актуализира и оптимизира списъкът от рискови показатели в съответствие с насоките на ЕБО и натрупания опит на Фонда

19:35 | 11.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

БНБ прие нова наредба за изчисляване на размера на дължимите от банките премийни вноски по Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), съобщи на сайта си банковият регулатор. Тя е в съответствие с преразгледаните Насоки на Европейския банков орган (ЕБО) за методите за изчисление на вноски в схеми за гарантиране на депозитите, като с прилагането ѝ ще се увеличи отчетността на наличните финансови средства на схемите за гарантиране на депозитите.

От централната банка уточняват, че с новата наредба се запазват фундаменталните характеристики на прилагания до момента подход за определяне на общата сума на годишните премийни вноски по прозрачен и ясен за банковата индустрия и обществото начин. На управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ) се предоставят по-добри механизми за управление на паричните потоци на фонда, което ще даде по-добри възможности за избягване на процикличността в икономическия цикъл.

С новата наредба се усъвършенства подходът за определяне на общата сума на премийните вноски на банките, като се обособяват два компонента: средства за достигане на целевото равнище на ФГВБ и средства за обслужване на заеми.

Актуализира се и се оптимизира списъкът от рискови показатели, съгласно които се определят индивидуалните рисково-претеглени премийни вноски на банките към ФГВБ в съответствие с промените в Насоките за изчисление на вноските и натрупания опит на Фонда, що се отнася до адекватността на досега приложимите рискови показатели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още