IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs планира да продаде портфейл от заеми за 2 млрд. долара на Barclays

Става въпрос за кредитни карти от съвместната инициатива на банката с General Motors и други малки предприятия за търговия на дребно

22:40 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската банка Goldman Sachs Group Inc. е готова да предаде портфейл от заеми на стойност 2 млрд. долара, отпуснати на клиенти на General Motors Co., след като опитът му да се разшири в бизнеса с кредитни карти завърши без успех, съобщава Bloomberg.

Кредиторът е готов да продаде портфолиото от заеми на Barclays Plc с отстъпка от стойността на неизплатените салда, разкрива източник, запознат с въпроса.

Главният изпълнителен директор на Goldman Дейвид Соломон обяви, че банката очаква да поеме удар от 400 млн. долара от съвместния залог с General Motors и други малки предприятия за търговия на дребно относно кредитните карти.

Всичко това е част от проточилото се оттегляне на Goldman от бизнеса с банкиране на дребно, който се превърна от източник на растеж в неуспех. Базираният в Ню Йорк заемодател също привлече вниманието на регулаторите в допълнение към нарастващите загуби, докато клиентите изпитват затруднения да погасяват дълговете си.

Представители на Goldman Sachs и Barclays отказаха коментар.

Barclays обеща да разшири бизнеса си с потребителски кредитни карти в САЩ през следващите години, докато главният изпълнителен директор К. С. Венкатакришнан търси начини да увеличи възвръщаемостта на британската банка. Компанията заяви, че се надява да увеличи активите, свързани с бизнеса, с 10 млрд. долара през следващите години.

„Очаквахме част от това да дойде от ръста на съществуващите акции“, заяви Венкатакришнан пред инвеститорите на конференция тази седмица.

Goldman предложи три различни кредитни карти съвместно с General Motors, като продуктите предлагаха щедри награди, включително седем точки за всеки долар, похарчен с автомобилния производител, и четири точки за всеки долар, похарчен навсякъде другаде. Точките могат да бъдат изкупени за по едно пени всяка, когато бъдат използвани за закупуване на ново превозно средство от автомобилния производител, показва уебсайтът на Goldman.

Партньорството с General Motors беше една от двете програми за кредитни карти, които Goldman успя да осигури, когато се опитваше да стане кредитор на дребно и плати премия на Capital One Financial Corp., за да осигури сделката през 2021 г.

Goldman също така се стреми да разтовари портфолиото от заеми, обвързано с другото му партньорство за кредитни карти с Apple Inc., много по-голямото обвързване, което също се превърна в източник на главоболие. Банката изпитва затруднения да намери партньор, който да поеме това партньорство, след като се съгласи с условия, които бяха привлекателни за Apple, но не толкова за банката, издаваща картите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още