IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заместник-гуверньор на АЦБ: Трябва да облекчим регулациите, за да стимулираме растежа

Финансовите регулатори в САЩ и ЕС решиха да отложат прилагането на по-строги банкови изисквания

16:26 | 10.09.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) трябва да разгледа възможността за облекчаване на финансовите регулации, за да се стимулира икономическият растеж. Това заяви заместник-управителят на паричния орган Сара Брийдън, цитирана от Bloomberg.

„Централните банкери трябва да се отнасят сериозно към всички възможности за увеличаване на приноса към растежа, ако това може да стане по начин, който не подкопава финансовата стабилност“, посочи тя в предварителния текст на реч, която ще изнесе във Вашингтон в четвъртък. Текстът беше публикуван по-рано, тъй като периодът на мълчание преди решението на Английската централна банка за лихвените проценти следващата седмица започва в сряда.

Нейните коментари следват решенията на финансовите регулатори в САЩ и Европейския съюз да отложат прилагането на по-строги банкови изисквания. Очаква се Лондон да последва примера им. През тази седмица е планирана среща между представители на АЦБ и управители на банки.

Сара Брийдън, заместник-управител по финансовата стабилност, подчерта, че най-добрият начин за стимулиране на растежа е да се гарантира, че банковата система е устойчива на сътресения. Въпреки това тя предупреди, че прекаленото регулиране ще доведе до проблеми и затова „сме длъжни да останем отворени за възможността“ за облекчаване на правилата.

„Макар да има ясни ограничения за приноса на финансовото регулиране за растежа, в някои случаи, за някои услуги, може да е възможно да се направят малки корекции, които да увеличат потенциала за растеж, без да се подкопава финансовата стабилност“, посочи експертът. 

Промените в правилата за пенсиите във Великобритания биха могли да помогнат за разширяване на икономиката чрез постигане на „по-оптимален баланс между защитата на пенсионерите, икономическия растеж и финансовата стабилност“, каза тя. Това би могло да „улесни по-големите инвестиции в по-дългосрочни, по-малко ликвидни активи“, добави Брийдън.

Правителството иска да привлече повече средства от пенсионните фондове в инфраструктурата на Обединеното кралство, за да осигури крайно необходимите инвестиции във водоснабдяването, енергетиката и зелените технологии. Сара Брийдън добави, че правилата за кредитиране на малки и средни предприятия, иновациите в паричната и платежната система и зеленото финансиране са други области, в които регулацията може да бъде променена, за да се насърчи икономиката.

Тя заяви: „Не искаме да се застраховаме срещу всички възможни сценарии. Вместо това искаме да осигурим устойчивост на сериозни, но вероятни сътресения. Това означава, че остава известна уязвимост и че все още могат да възникнат някои смущения. Ето защо трябва да сме готови да се намесим бързо и ефективно.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още