IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайската централна банка не купувала злато за резервите си четвърти пореден месец

Количествата, държани от Китайската народна банка, останаха непроменени на 72,8 млн. тройунции в края на август

11:29 | 07.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската централна банка не е прибавила никакво злато към своите резерви за четвърти пореден месец през август, на фона на рекордните цени на благородния метал.

Количествата, държани от Китайската народна банка, останаха непроменени на 72,8 млн. тройунции в края на миналия месец, според официални данни, публикувани в събота и цитирани от Bloomberg. Регулаторът прибавяше към резервите си в продължение на 18 последователни месеца до април тази година, помагайки за укрепване на цените на кюлчетата.

Спирането на покупките от китайската институция е поредният сигнал, че растящите цени намаляват търсенето на централните банки след силното първо полугодие. Въпреки това според някои анализатори покупките на регулаторите по света остават водещ двигател за златото тази година.

Цената на златото – която се покачи с повече от 20% тази година – достигна най-високата си стойност през август на фона на увеличените залози за облекчаване на паричната политика от страна на Федералния резерв. Въпреки че по-високите цени се отразиха на продажбите на златни артикули на дребно като бижута, кюлчетата и монетите стават все по-популярни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 07.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още