IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заемното финансиране в Европа се увеличава повече от два пъти въпреки разследването на ЕЦБ

Общият обем на ливъридж кредитирането в региона е достигнал до 204 млрд. евро до август

22:51 | 02.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестиционните банки в Европа отпускат рискови кредити с бързи темпове през тази година въпреки усилията на Европейската централна банка да ограничи тази практика. Общият обем на заемното финансиране в региона е достигнал до 204 млрд. евро до август, което е над два пъти повече от същия период на миналата година. Това сочат данни, обобщени от Bloomberg. Това е второто им най-високо ниво за повече от десетилетие.

Цифрите подчертават продължаващата популярност на ливъридж кредитирането - доходоносна, но рискова дейност по отпускане на кредити на силно задлъжнели компании. ЕЦБ извършва детайлна оценка на тези операции в дузина големи банки и може да изиска от тях да заделят повече средства, отразявайки потенциалните опасности.

Според данните, JPMorgan Chase & Co е водещата банка по заемно финансиране на Стария континент, следвана от Goldman Sachs, BNP Paribas и Deutsche Bank. Подразделението на JPMorgan в Европейския съюз, както и BNP Paribas и Deutsche Bank, са включени в проучването на ЕЦБ по темата.

Миналия месец финансовата институция съобщи, че разследването ѝ е от „фундаментално значение“ предвид състоянието на пазара. Тя също така предупреди, че някои кредитори ще трябва да променят практиките си.

Проучването предизвика ожесточен отпор от страна на банките, тъй като ЕЦБ обмисля да намали наполовина първоначалното си искане към десетина банки да заделят допълнителни провизии в размер на 13 млрд. евро за покриване на потенциални загуби по заемно финансиране.

Банките в Европа отпускат рискови заеми с бързи темпове. Изображение: Bloomberg Банките в Европа отпускат рискови заеми с бързи темпове. Изображение: Bloomberg

„Разумното управление на риска при заемно финансиране е от основно значение за ЕЦБ, тъй като корпоративните длъжници с висока задлъжнялост са особено уязвими към пазарната волатилност, икономическите цикли и колебанията в приходите“, заяви ЕЦБ, като отбеляза, че експозицията на европейските банки към заемно финансиране е нараснала с 59% през петте години до първото тримесечие на 2023 г.

Европейската централна банка съобщи още, че дузината проверявани банки, подбрани въз основа на абсолютния размер на портфейлите им за заемно финансиране или значението на заемното финансиране за дейността им, вече са получили предварителни резултати. 

„Прегледът, който се планира да приключи по-късно тази година, може да доведе до корекции в класификацията и измерването на риска на ниво отделна банка в зависимост от констатациите“, посочват от финансовата институция.

ЕЦБ не посочва имената на банките, обхванати от прегледа. Сред засегнатите кредитори обаче са водещи банки BNP Paribas, Deutsche Bank, Societe Generale, Banco Santander и UniCredit, както и подразделенията на HSBC Holdings, JPMorgan Chase & Co. и Bank of America в ЕС, съобщават за Bloomberg източници, запознати с процеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още