IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Goldman Sachs дава достъп на клиенти до един от най-горещите си бизнеси

Банката позволява на някои от по-големите да инвестират паралелно с нея в непубличен дълг

11:11 | 03.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на банката в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg
Централата на банката в Ню Йорк. Снимка: Bloomberg

Американската банка Goldman Sachs позволява на някои големи клиенти да участват в един от най-горещите ѝ бизнеси, пишат колумнистките на Wall Street Journal Ана Мария Андриотис и Мириъм Готфрид.

Гигантът от Wall Street започна да позволява на определени клиенти в управлението на активи – а именно застрахователни компании – да инвестират паралелно с него, когато той заема пари на кредитополучатели, включително непублични кредитни фондове и небанкови кредитори, като доставчици на ипотечни кредити.

Този ход е първата оферта от отдела за управление на активи на Goldman, включващо този вид заеми. Той е част от план за приблизително удвояване на непубличните кредитни активи под управление до 300 млрд. долара през следващите пет години.

Всяка година Goldman отпуска милиарди долари заеми, обезпечени с активи. Например, ако кредитор, който банката финансира, фалира, Goldman може да получи като компенсация набор от ипотечни или други потребителски заеми.

Кредитният бизнес, обезпечен с активи, нарасна с експлозивния растеж на непубличните пазари и след колапса на регионалните банки, предлагащи подобни заеми, като Signature Bank.

Goldman държи най-малко рисковите части от заемите в своя баланс и досега не е давал достъп до тях на клиенти за управление на активи. Бизнесът на Goldman за управление на активи също така ще даде на застрахователните клиенти достъп до други заеми, обезпечени с активи, като например финансиране на самолети.

Привидно нестихващият глад на големите застрахователни компании за по-малко рисков дълг е основен двигател на растежа на непубличната кредитна индустрия. Застрахователите, особено тези, които продават анюитети, печелят пари, като изкарват повече, отколкото се налага да изплатят. За да направят това, те се нуждаят от постоянен поток от относително безопасен дълг, в който да инвестират.

Години наред това означаваше най-вече корпоративни и държавни облигации, докато инвестиционни фирми като Apollo Global Management, KKR и Blackstone навлязоха в управлението на застрахователни активи, предлагайки потенциал за по-висока възвръщаемост. Тези фирми или притежават активи, или имат ексклузивни сделки за управление на такива със застрахователи, което им осигурява постоянен поток от нови активи за управление. Подобно на Goldman самите фирми отпускат повече заеми, обезпечени с активи, до голяма степен, за да обслужват своите застрахователни инвеститори.

Приходите на FICC, звеното на Goldman, което извършва този тип кредитиране, обезпечено с активи, достигнаха 1,7 милиарда долара през първата половина на 2024 г., което е скок от 34% спрямо предходната година. FICC, което означава фиксиран доход, валути и суровини, е част от пазарния екип на Goldman и неговото финансово звено включва широка гама от заеми, които Goldman урежда за клиенти.

Финансирането от FICC и непубличното кредитиране са от решаващо значение за усилията на Goldman за възстановяване след излизането на банката от потребителското кредитиране. И двете имат за цел да генерират повече постоянни приходи, за да компенсират по-непредсказуемите инвестиционно и търговски бизнеси.

Финансиращият екип е част от най-голямото подразделение на Goldman - Глобално банкиране и пазари - и може да използва капитал от застрахователни клиенти в непубличното кредитно звено на Goldman, за да стане по-голям кредитор. Междувременно непубличният кредит е част от второто по големина подразделение на Goldman - Управление на активи и богатство - и се нуждае от повече активи за управление.

Екипът за непублични кредити ще определи дали да инвестира парите на клиентите в тези обезпечени с активи заеми, след като финансовият екип им каже кои сделки са налични.

Действията на няколко подразделения са част от дългогодишните усилия на главния изпълнителен директор на Goldman Дейвид Соломон и президента Джон Уолдрон да насърчат служителите да насочват бизнес към други звена на банката, завършват Андриотис и Готфрид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още