IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Членове на Фед са предлагали намаляване на лихвите още през юли

За пазарите интригата е не дали, а с колко ще бъдат намалени лихвите през септември

22:03 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заседанието на Федералния резерв през юли дава още по-голяма увереност, че институцията върви към намаляване на лихвата през септември, пише CNBC. Ако се стигне до там, това ще е първото понижение от първите месеци от пандемията от коронавируса.

Протоколът от заседанието, провело се на 30-31 юли показва, че повечето  от членовете на Фед  са готови за тази стъпка през септември. Неуточнен брой от гуверньорите са искали да намалят лихвата още през юли и да не чакат до септември.

Според част от членовете движението на инфлацията и данните за пазара на труда ще позволят намаляване на лихвата с 25 пункта през септември. CNBC отбелязва, че по традиция в протоколите на Фед не се използват имена, нито какъв брой от гуверньорите подкрепят дадено мнение. Посоченото сега "няколко" членове означава, че броят им е действително малък.

Според изразеното мнение от повечето членове инфлацията усточиво намалява към целта от 2% и вероятно през следващите месеци факторите, които притискат растежа на цените, ще продължават да оказват влияние. Колкото до пазара на труда на срещата са се чули мнения, че ръстът на заплатите може и да е надценен.

Безработицата през юли достигна 4,3%, което е най-високото ниво от октомври 2021 година.

Пазарни анализатори коментират пред агенцията, че ефектът от намаляването на лихвата през септември вече е "отигран" от пазара. Въпросът сега е с каква стъпка ще бъде направено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още