IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пощенска банка представя нов структуриран депозит с възможност за атрактивна доходност*

Структуриран депозит Index Solactive Big Data предоставя на клиентите фиксирано лихвено плащане и възможност за допълнителна доходност, обвързана с представянето на пазарен индекс

15:05 | 19.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Визуализация: Пощенска банка
Визуализация: Пощенска банка

Спестовните навици и финансовите амбиции на отделните поколения не си приличат и затова всяко от тях възприема идеята за "осигуреното бъдеще" по различен начин. Често срещан предразсъдък е, че младите хора са тези, които предпочитат да живеят за мига и затова не са склонни да спестяват или да мислят за своята финансова независимост. Все повече анализатори и проучвания обаче посочват, че всъщност при поколенията Y и Z осъзнаването на нуждата от финансов план за бъдещето настъпва много по-рано. Те са свикнали с бързия достъп до информация, научени са да откриват възможности навсякъде и да се възползват от тях. От друга страна, за бейби бумърите и поколението Х се вярва, че са хора, които не обичат да пилеят парите си с лекота и винаги търсят добри инвестиции. Така че, каквато и да е мотивацията на различните поколения, крайният ефект е един и същ – желанието да откриеш по-добра оферта за парите си. Разбира се, преди добрите възможности да се превърнат в успешни финансови решения, те трябва да бъдат добре обмислени.

Добрата финансова култура е изключително ценна, когато търсим допълнителна доходност от нашите спестявания. Структурираният депозит е едно от най-атрактивните финансови решения, които се предлагат на пазара в момента. Това е спестовен продукт, който дава на потребителите възможност за получаване на основна фиксирана годишна лихва и допълнителна лихва на база представянето на борсов индекс. Продуктът е обвързан с представянето на даден инвестиционен компонент, като същевременно осигурява запазване на нивото на вложения първоначален капитал.

За да отговори на очакванията на своите клиенти, Пощенска банка разработи поредния иновативен спестовен продукт - структуриран депозит "Index Solactive Big Data". Това е последното попълнение в богатото портфолио от депозитни продукти на институцията, което осигурява фиксирана лихва за всяка година от срока му, както и възможност за получаване на допълнителна лихва в края на периода.

„Index Solactive Big Data“* e 5-годишен депозит в евро, който се състои от два компонента – основна фиксирана годишна лихва и възможност за допълнителна лихва на падежа на депозита, обвързана с представянето на борсов индекс.

Минималната сума за откриване на депозита е 5000 евро, като няма ограничение за максимално вложената сума. Продуктът е с гарантирана главница на падеж и основна фиксирана годишна лихва от 2,00% върху предоставената на депозит сума, която се дължи на падежа на депозита, но се изплаща авансово ежегодно – през всяка година от срока на депозита за предходната (изтекла) година и може да бъде изтеглена по всяко време.

Възможната допълнителна лихва е обвързана с представянето на индекс Solactive ESG Big Data Europe High Dividend Low Volatility Index PR (SOBIGESG) за периода на депозита между началната и крайната дата за определяне на стойността му. Индексът следи представянето на акциите на 30 европейски компании от различни икономически сектори с висока дивидентна доходност и ниска волатилност (нисък диапазон на промени) на цените на акциите. Селекцията на акциите в индекса се прави на база анализ на големи масиви от данни (big data) и използването на възможностите на машинно обучение (machine learning), като се избират компаниите водещи по отношение на екологични, социални и управленски критерии и компаниите, отговарящи на принципите на Глобалния договор на ООН за устойчиви и социално отговорни политики по отношение на правата на човека, трудовите норми, околната среда и антикорупция.

При положително представяне на референтния индекс, допълнителната лихва, която може да бъде получена, е в размер на 40% от положителното процентно изменение на индекса. При отрицателно развитие на индекса клиентът не получава допълнителна лихва, но получава основната фиксирана лихва и запазва 100% от главницата по депозита си. Продуктът предвижда възможност и за предсрочно прекратяване, което може да стане без неустойка по време на набирателния период и с неустойка от 6% след това. В този случай основната фиксирана годишна лихва, изплатена авансово до датата на предсрочно прекратяване, ще бъде удържана от сумата на депозита.

Първият набирателен период стартира на 15.08.2024 г. и ще приключи на 01.10.2024 г. Вторият период на дългосрочно депозиране стартира на 02.10.2024 г. и завършва на 02.10.2029 г. за 5-годишния депозит.

Структурираният депозит е инструмент, гарантиран при условията и по реда на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ).

Пощенска банка непрекъснато обогатява портфолиото си от спестовни продукти, като само за последните три години финансовата институция предложи седем разновидности на структуриран депозит, които бяха обвързани с представянето на различни индекси. Водеща цел на финансовата институция е да бъде максимално полезна на своите клиенти, предлагайки богато разнообразие от продукти и услуги, които отговарят на всичките им изисквания.

……………………………………..

*Този  материал не е препоръка за  вземане на инвестиционно решение  и не замества индивидуалната  консултация с Ваш независим  финансов консултант.

Повече информация можете да откриете в Основният информационен документ тук или на адреса www.postbank.bg.

Последна актуализация: 15:06 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още