IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Алберто Мусалем от Фед: Намаляването на лихвите е близо, рисковете са балансирани

Според него инфлацията отново се е насочила към целта от 2%, а пазарът на труда вече не представлява риск за нея

20:30 | 15.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Сейнт Луис Алберто Мусалем заяви, че наближава моментът, в който централната банка на САЩ ще трябва да намали лихвените проценти. Цитиран от Bloomberg, той заяви, че инфлацията отново се е насочила към целта от 2%, а пазарът на труда вече не представлява риск за нея.

„От моя гледна точка рискът и за двете страни изглежда по-балансиран“, заяви финансистът по време на реч в Луисвил, Кентъки. „Съответно може би наближава моментът, в който е уместно да се премине към умерено рестриктивна парична политика с наближаването на бъдещите заседания.“

Мусалем се присъедини към няколко други представители на Фед, които сигнализират, че са близо до подкрепа за намаляване на разходите по заемите на срещата на 17-18 септември във Вашингтон.

Коментарите му следват данните, показващи продължаващ спад на ценовия натиск в САЩ. Основната инфлация се понижи за четвърти месец на годишна база през юли, сочат данните на Бюрото за трудова статистика в сряда.

Алберто Мусалем заяви още, че според него пазарът на труда се е нормализирал през последните седмици, но все още показва признаци, че е „доста силен“. В този контекст той заяви, че не смята, че Фед е чакал твърде дълго, за да намали лихвените проценти.

„Съществуват рискове от прекалено ранно или прекалено голямо намаляване“, посочи централният банкер. Той заяви, че перспективите за бъдещите месеци са благоприятни, като икономическият растеж вероятно ще достигне около 1,5-2% до края на годината.

„Не виждам рецесия през следващите няколко тримесечия“, уверен е председателят на Фед в Сейнт Луис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още