IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колинс от Фед: Намаляването на лихвите ще се случи скоро, ако инфлацията продължи да се забавя

Тя очаква лихвените проценти да бъдат по-ниски през следващите няколко години

21:15 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ може да започне да намалява лихвените проценти, ако инфлацията продължи да се забавя на фона на силния пазар на труда. Това заяви управителят на Фед в Бостън Сюзън Колинс в интервю за Providence Journal.

"Ако данните продължат да се развиват по начина, който очаквам, вярвам, че скоро ще е подходящо да започнем да коригираме политиката и да облекчим това колко рестриктивна е тя", каза Колинс, цитирана от Bloomberg. "Моята перспектива е за продължаващо постепенно забавяне обратно към нашата цел от 2% в условията на здрав пазар на труда".

Трудовият пазар в САЩ остава силен, въпреки че последните данни за работните места са по-меки от прогнозираното, добави централният банкер. Тя обаче е уверена, че инфлацията се завръща към целевото равнище, макар и с по-бавни темпове от очакваното.

Сюзън Колинс заяви, че очаква лихвените проценти да бъдат по-ниски през следващите няколко години. Въпреки това тя отказа да даде повече подробности за предполагаемите срокове и темповете на облекчаване на мерките срещу ценовия скок.

"Преди заседанието ни през септември ще разполагаме с повече данни и не искам да изпреварвам събитията", категорична е тя.

"Икономиката на САЩ расте с темпове, които според мен би трябвало да запазят пазара на труда стабилен", посочи Колинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още