IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шмид от Фед: Все още не сме стигнали докрай при забавянето на инфлацията

Той сигнализира, че не е готов да подкрепи намаляване на лихвените проценти в САЩ

22:30 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв в Канзас Джефри Шмид сигнализира, че не е готов да подкрепи намаляване на лихвените проценти в САЩ, тъй като инфлацията е над целта от 2%, а пазарът на труда все още е стабилен въпреки охлаждането напоследък.

В реч пред Асоциацията на банкерите в Канзас той заяви, че неотдавнашното забавяне на инфлацията е окуражаващо и по-нататъшните доклади за нисък ценови натиск ще допринесат за увереността му, че тя е напът да достигне целта на централната банка.

"Близо сме, но все още не сме стигнали дотам", посочи централният банкер, цитиран от Bloomberg. Той не изрази мнение кога Фед трябва да намали лихвените проценти, като изтъкна, че "пътят на паричната политика ще се определя от данните и силата на икономиката".

Председателите на Фед не реагираха на призивите за агресивни действия след разочароващия доклад за работните места в САЩ през юли, според който наемането на служители се е забавило значително, а равнището на безработица е нараснало до най-високото си ниво от близо три години.

"Като цяло пазарът на труда все още изглежда здрав", смята Джефри Шмид. "Докладът за заетостта за юли от миналата седмица накара мнозина да поставят под въпрос тази устойчивост. Но е важно да се отбележи, че много други показатели сочат продължаваща сила".

Миналата седмица централните банкери запазиха лихвените проценти без промяна, но дадоха знак, че са по-близо до намаляване на разходите по заемите. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че облекчаване на паричната политика може да бъде подходящо още на заседанието на централната банка през септември.

Пазарите виждат повече от 50% шанс за понижения на разходите по заемите с половин пункт през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още