IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Iute Group получи кредитен рейтинг B- от Fitch Ratings

Кредитният рейтинг потвърждава правилната посока на развитие на Iute Group след завършилото успешно ребрандиране

09:23 | 09.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Iute Group получи кредитен рейтинг B- от Fitch Ratings

Финтех компанията Iute Group, която оперира в България и други държави от Балканския регион, получи кредитен рейтинг B- със стабилна перспектива от международната рейтингова агенция Fitch Ratings. Това е значимо постижение за компанията и представлява важен етап в развитието на нейната стратегия на капиталовите пазари.

Тармо Силд, главен изпълнителен директор на Iute Group Тармо Силд, главен изпълнителен директор на Iute Group

Тармо Силд, главен изпълнителен директор на Iute Group, изрази своето удовлетворение от получения рейтинг: „Много сме радостни, че получихме кредитен рейтинг от една от трите водещи рейтингова агенции в света. Този рейтинг е отражение на позитивната оценка на Fitch за нашата дигитална насоченост и способността ни да се справяме успешно на международните пазари за облигации.“

Кредитният рейтинг от Fitch Ratings не само потвърждава способността на Iute Group да изпълнява своите финансови задължения, но и засилва доверието на инвеститорите в компанията. Главният финансов директор на Iute Group Кристел Курвитс допълни: „Кредитният рейтинг ще привлече интерес от инвеститори, които досега са били по-скептично настроени. Той уверява, че Iute е прозрачна компания и че нашите облигации са сигурна инвестиция.“

Облигациите на Iute Group, с общ обем от 125 млн. евро, падежират на 6 октомври 2026 г. Номиналната стойност на всяка облигация е 100 евро, като лихвата се изплаща на инвеститорите полугодишно с купонна ставка от 11%. Тези облигации се търгуват свободно на Талинската фондова борса и предлагат добра възможност за естонските инвеститори.

По-рано тази година Iute Group обяви силни финансови резултати за първото тримесечие с приходи от 26,4 млн. евро и нетна печалба от 2,2 млн. евро. До края на годината групата очаква приходи от 120 млн. евро и печалба от 15 млн. евро. Финансовите резултати за второто тримесечие и първото полугодие ще бъдат представени на 22 август.

Като следваща стъпка в правилната посока Iute Group успешно завърши ребрандирането си, като промени името си от IuteCredit на Iute. Въпреки че кредитните услуги остават основен източник на приходи, компанията разшири значително своя обхват, като включи нови финансови услуги, застрахователни продукти и верига банкомати. Това наложи промяна в целевата аудитория и съответно в логиката и визуализацията на бранда. В рамките на проекта за ребрандиране беше създаден нов, модерен и интуитивен уебсайт, който подобрява потребителското изживяване. Промените обхващат също така корпоративни материали, външен вид на клоновете и партньорските точки на продажба.

Iute Bulgaria, като част от Iute Group, следва стратегията на групата за технологично развитие и разширяване на пазарните позиции чрез доставянето на финтех решения с висока добавена стойност за потребителите. През последните три години Iute Bulgaria успешно внедрява нови финтех решения, които не само улесняват финансовите услуги за клиентите, но и засилват доверието към бранда. Iute Bulgaria се превърна в един от финтех лидерите в България чрез приложението Myiute - инструмент за изграждане, развитие и налагане в България на бранда Iute като финтех с човешко лице.

Iute Group е основана през 2008 г. в Естония и предлага широк спектър от финансови услуги, включително потребителско финансиране, платежни услуги, банкови и застрахователни продукти. Компанията обслужва клиенти в Албания, България, Молдова и Северна Македония и финансира своите портфейли чрез капитал, депозити и обезпечени облигации на регулирания пазар на Франкфуртската фондова борса и основния списък на Nasdaq Baltic.

За повече информация посетете уебсайта на Iute - www.iute.com

Последна актуализация: 09:23 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още