IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турската централна банка запази прогнозата си за инфлацията без промяна

Финансовата институция все още предвижда инфлацията в края на 2024 г. да бъде 38%

12:24 | 08.08.24 г.
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Турската централна банка запази прогнозата си за инфлацията непроменена, показвайки увереност, че вътрешното търсене ще продължи да отслабва благодарение на рестриктивната парична политика, предаде Bloomberg.

Гуверньорът Фатих Карахан заяви, че финансовата институция все още предвижда инфлацията в края на 2024 г. да бъде 38%. Тя също така запази прогнозата за следващата година на ниво от 14%.

Банката се опитва да забави инфлацията, която възлиза на 62% - едно от най-високите нива в света. Голяма част от нея е следствие от свръххлабавата парична и фискална политика, която официалните власти започнаха да променят миналата година. От юни 2023 г. централната банка повиши лихвените проценти до 50% от 8,5%.

Прогнозата излиза, след като финансовата институция остави основния си лихвен процент без промяна в продължение на четири поредни заседания. Някои банки от Wall Street, сред които JPMorgan Chase & Co. и Bank of America, очакват началото на цикъла на облекчаване още през четвъртото тримесечие. Все пак в интервю за Bloomberg миналия месец Фатих Карахан заяви, че иска да се увери, че ще може да постигне целите за инфлацията и след тази година, преди да обсъжда намаляване на лихвите.

"Наблюдаваме балансиране на търсенето", посочи гуверньорът днес. "Затова не видяхме причина да променяме прогнозите си, като вземем предвид данните, които са в съответствие с нашите".

Турският министър на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек заяви тази седмица, че според него инфлацията в южната ни съседка в края на годината ще бъде около 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още