IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондация УниКредит отваря за кандидатстване нова програма в подкрепа на младото поколение

Стойността на финансирането на европейско ниво е 14 млн. евро

13:25 | 07.08.24 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: УниКредит Снимка: УниКредит

Корпоративната фондация на УниКредит дава начало на нова и мащабна инициатива в 12 страни, в които групата присъства. Чрез специално създадената платформа UCF Edu-Fund Platform Фондация УниКредит ще разпредели финансов ресурс от 14 млн. евро за проекти в областта на образованието на младите хора на Европа.

Платформата вече е отворена за кандидатстване за проекти от Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Няма предварително зададени квоти за одобрени проекти по държави - всеки проект, преминал успешно оценъчния процес, ще получи финансова подкрепа в размер между 100 хил. до над 1 млн. евро, в зависимост от мащаба си.

Всяка организация с нестопанска цел с дейност, свързана с подобряване образованието при младите хора, в държава, в която УниКредит оперира, в това число и България, може да кандидатства със свой проект. Крайният срок на кампанията е 30 април 2025 г. или до изчерпване на фонда.

Тази инициатива е поредното доказателство за ангажимента на Фондация УниКредит да предоставя на младите хора равни възможности за качествено образование и да решава проблемите, свързани с преждевременното напускане на училище и недостатъчните умения за обучение в университет или за навлизане на пазара на труда. Платформата UCF Edu-Fund е смел ход в подкрепа на програми в страните от Централна и Източна Европа и Италия, насочени към по-добро образование, особено сред учениците от началния и горен гимназиален курс на възраст между 11-19 години.

Оценката на проектите ще се извършва на тримесечна база спрямо събраните кандидатури и в края на всеки период одобрените организации ще бъдат информирани. Платформата ще бъде отворена за кандидатстване през цялото време.

Оценяването на кандидатурите ще се извършва от комисия, в чийто състав се нареждат международни експерти от организации с нестопанска цел, академичните среди, бизнеса, както и членове с обществена дейност – всеки с доказан опит в образованието.

Едни от последните мащабни проекти, които Фондация УниКредит подкрепи в нашата страна в рамките на инициативата Call for Education, бяха „По-успешни по математика с Кан Академия в прогимназия“ (Сдружение „Образование без раници“) и „Uni Youth - Насърчаване на възможности за високи постижения в образованието на ученици от ромски произход" (Младежка фондация “Арете”- България). Пилотното издание на Call for Europe беше именно в България и Румъния, като в рамките й беше разпределен финансов ресурс от половин милион евро.

Последна актуализация: 13:25 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още